Pojavila se nova vrsta asfaltne ceste. Napravljen je od plastičnih boca i može trajati 10 puta dulje

S ciljem smanjenja negativnog utjecaja onečišćenja plastikom na naš planet, Britanska tvrtka MacRebur osmislila je revolucionarno rješenje: plastični otpad pretvoriti u ceste. Ne samo da je ova ideja vrlo ekološki prihvatljiva, već također proizvodi ceste koje su jače i traju duže od običnih asfaltnih cesta.

© MacRebur

Ova ideja je nastala doslovno u smeću.

Ideja se rodila kada je izvršni direktor Toby McCartney radio s dobrotvornom organizacijom u Južnoj Indiji koja je pomagala ljudima koji su radili na odlagalištima kao berači. Dio prikupljene plastike pretopljen je u rupe kako bi se stvorila punila.

© MacRebur / Facebook

Uz ovu tehnologiju, životni ciklus uobičajeno korištenog materijala sadržanog u običnom asfaltu može se produžiti mješavinom plastičnog otpada koju tvrtka proizvodi. Također smanjuje količinu fosilnog goriva korištenog u procesu, što je odlično za okoliš.

© MacRebur / Facebook
© MacRebur / Facebook
© MacRebur / Facebook

Jednostavan koncept sa zadivljujućim rezultatima

U osnovi, ono što rade je uzeti mješavinu plastičnog otpada, granulirati ga i dodati u formulu asfaltnog betona koji se koristi za izradu cesta.

© MacRebur / Facebook

Ne može se svaka vrsta plastike koristiti za to. Mora biti označena kao otpad, dakle bez nove ili reciklirane plastike. Budući da je za izradu asfalta potrebna toplina, sva upotrijebljena plastika mora se otopiti na određenoj temperaturi.

Iako se neki plastični materijali ne nalaze u rezu, većina ih je, uključujući crnu plastiku koju je vrlo teško reciklirati. Ceste izgrađene ovom tehnikom također su jeftinije jer se koristi otpad koji nema nikakvu vrijednost ili bi koštao grad da se otpremi na odlagalište.

© MacRebur / Facebook
© MacRebur

Plastične ceste vs obične ceste

Ceste koje sadrže plastiku izgledaju kao obične ceste, ali su fleksibilnije. Zbog toga se bolje nose sa svakodnevnim vremenskim nepogodama. Budući da se radi o vrsti poboljšanog asfalta, ove ceste su  60% jače i traju 3 puta dulje, što smanjuje pojavu pukotina i rupa.

© MacRebur / Facebook

Ova se mješavina može primijeniti ne samo na ceste nego i na parkirališta, autoceste, piste zračnih luka i trkaće staze.

© MacRebur / Facebook

Inicijative poput ove pokazuju nam da se može učiniti više kako bismo spasili ono što je ostalo od našeg planeta i unijeli pozitivan stav prema budućnosti održivosti.