85-godišnja baka biciklom prešla 160km i postavila svjetski rekord iz srceparajućeg razloga

Mavis Patterson je 85-godišnja baka iz Gallowaya u Škotskoj. Svoj 85. rođendan provela je biciklirajući 160km u spomen na svoje troje kasne djece, a svi su preminuli u razmaku od 3 godine. Ova tragedija motivirala ju je da biciklira diljem zemlje i istovremeno prikupi £60,000 funti za istraživanje raka.

Upoznajte Mavis Patterson, 85-godišnjakinju iz Škotske.

© maviscycle / Instagram

Mavis Patterson, koja je svojim brojnim obožavateljima interneta poznata i kao baka Mave, mještanka je Gallowaya u Škotskoj. Već 20 godina sudjeluje u prikupljanju sredstava za Macmillan Cancer Support, prikupljajući novac za centar nakon gubitka majke i mlađe sestre od raka. U početku je voljela trčati, ali se u pedesetima morala prebaciti na biciklizam zbog zdravstvenih problema.

© maviscycle / Instagram

Mavis nisu strani naporni fizički izazovi. 85-godišnjakinja je vozila bicikl diljem Kanade i Amerike, a popela se na Kilimanjaro. Godine 2019. završila je biciklistički izazov od 154km i postala najstarija žena koja je biciklirala od Land’s Enda do Johna O’Groatsa. Ovo postignuće osiguralo joj je Guinnessov svjetski rekord, a istovremeno je prikupilo 75,000 funti za istraživanje raka.

Prešla je 160km po Škotskoj u spomen na svoju kasnu djecu.

© Mave Patterson / BBC News

Mavis se suočila s velikom tragedijom koja ju je inspirirala da se uopće prihvati ovog izazova. Godine 2012. izgubila je sina zbog srčanog udara, a nedugo nakon toga, 2013. godine, njezina je kći preminula od upale pluća. Godine 2016. njezin treći sin također je nažalost poginuo u nesreći.

Svo troje njene djece je bilo u 40-ima. “Kad su mi djeca umrla, jednostavno nisam znala što da radim. Ali biciklizam mi je puno pomogao”, rekla je Mavis.

© maviscycle / Instagram

“Puno razmišljam o njima, ali moram se suočiti sa životom, pa prihvaćam izazove koji su mi od velike pomoći. Posljednja koju sam napravila bila je divna jer mi je skrenula misli s djece.” Biciklizam je postao način da se nosi s njezinom tugom i “terapeutski” je za Mavis, a sjećanje na njezinu pokojnu djecu inspiriralo ju je da postigne svoj najveći cilj do sada.

Na kraju je prikupila 60,000 funti za istraživanje raka.

© maviscycle / Instagram

Mavis je započela svoje biciklističko putovanje u Mull of Galloway, a na cilju su je dočekali razdragani obožavatelji i njezino unuče, koji su je zagrlili. Njezino prikupljanje sredstava osiguralo je oko 60,000 funti za Macmillan.

Prema riječima glasnogovornika centra, Mavisovi napori učinili su veliku razliku za dobrotvornu organizaciju. “Znam da joj izlazak na bicikl pomaže i fizički i mentalno, međutim, potrebna je ogromna količina odlučnosti da se postigne ono što ima.”

© maviscycle / Instagram

“Mislila sam da je ovo tuga koju nikada neću… preboljeti”, rekla je Mavis u videu. “Izgubiti svu svoju djecu bila je najtužnija stvar koja mi se mogla dogoditi.”

Međutim, postavljanje izazova za sebe pomoglo joj je da se zdravo nosi s gubitkom. “Kad vozim bicikl, ne razmišljam toliko o njima”, rekla je, “što mi je velika pomoć.” Mavis se i dalje uključuje u prikupljanje sredstava u dobrotvorne svrhe i izaziva se na nove načine.