Zašto ne biste trebali koristiti ručnik za sušenje lica

Možda mislite da je vaša WC daska najzametniji predmet u vašem domu, ali nije. Zapravo, to su ručnici koji su prepuni bakterija, a ako ih koristite za brisanje lica, možda svojoj koži činite medvjeđu uslugu. I premda se sušiti lice ručnikom čini najlogičnijim, u stvarnosti može učiniti više štete nego koristi.

1. Može vam izazvati akne.

© Shutterstock.com

Sušenje lica istim ručnikom kojim sušite tijelo moglo bi oštetiti kožu više nego što mislite. Ručnici su sjajne zamke bakterija, a budući da ih obično čuvamo u kupaonici, gdje je zrak vlažan, stvaraju savršeno okruženje za bakterije rasti. Kada trljate ručnik na licu, sve te bakterije premještate izravno na kožu, što na kraju može dovesti do izbijanja i začepljenih pora. Čak i ako za lice koristite poseban ručnik od onog kojim sušite tijelo, vjerojatno ga ne perete svakodnevno, a neželjene bakterije i dalje mogu doći do vašeg koža.

2. Vaša koža može brže stariti.

© Depositphotos.com, © Shutterstock.com

Frotirni ručnici za kupanje previše su grubi na vašem licu, a njihova upotreba može stvoriti sitne suze na vašoj koži, čineći je osjetljivom na infekcije i bore. Što više perete ručnike, tkanina postaje krhka, a trenje koje stvaraju djeluje kao piling koji može biti previše za vašu kožu.

3. Smanjuje učinkovitost proizvoda za njegu kože.

© Shutterstock.com

Iako se sušenje lica nakon pranja čini kao prirodna stvar, u stvarnosti neće dopustiti vašoj koži da izvuče maksimum iz proizvoda koje nanosite na nju. Vaša hidratantna krema bolje će prodrijeti u kožu prije nego što sva voda ispari s njezine površine. Preskakanje sušenja ručnikom omogućit će vašim proizvodima za njegu da se pričvrste vlaga vaša koža mora izgledati mladoliko i blistavo.

4. Može iritirati vašu kožu.

© Shutterstock.com, © Depositphotos.com

Ako imate osjetljivu kožu, korištenje ručnika nije najbolja opcija za sušenje lica. Budući da većina tkanina za ručnike može biti previše gruba za kožu, brisanje lica njima može dovesti do oštećenja kože crvenilo i iritacije.

5. Može učiniti vašu kožu masnom.

© Shutterstock.com

Možda zvuči kontradiktorno, ali isušivanje kože zapravo ju može učiniti masnijom. Budući da grubi ručnici mogu ukloniti prirodna ulja potrebna vašoj koži da ostane zdrava, masna žlijezde ispod površine kože morat će proizvoditi više ulja kako bi se uravnotežila suhoća, što će rezultirati pretjerano masnom kožom.

Bonus: Kako osušiti lice bez ručnika

© Shuttesrtock.com

Umjesto da osušite lice ručnikom, pustite da zrak obavi svoj posao. Sušenje na zraku je higijenskiji i nježniji za vašu kožu, a iako zahtijeva više vremena od brisanja lica ručnikom, vaša će vam koža biti zahvalna na tome.

  • Operite lice kao i obično.
  • Neka se vaša koža osuši prirodno.
  • Nanesite svoju omiljenu hidratantnu kremu.