Objašnjavamo 15 filmskih završetaka koje ste vjerojatno pogrešno razumjeli

Filmski završeci često ostaju misterija za njihove gledatelje i izazivaju mnogo svađa među njima. Možda nemamo pojma što je redatelj mislio pod završnom scenom ili možemo pogrešno shvatiti misao tvorca, pogotovo ako su koristili metafore i alegorije. A naš konačni dojam o filmu izravno je povezan s načinom na koji razumijemo posljednje scene.

Arrival, 2016

Dok priča o filmu Denisa Villeneuvea napreduje, gledateljima daje puno savjeta, ali glavna ideja nije opisana do samog kraja. Ova znanstveno-fantastična drama u potpunosti se sastoji od zatvorenih ciklusa, odnosno priča završava tamo gdje počinje i počinje tamo gdje završava. Gledatelji bi mogli pomisliti da film počinje prošlošću glavnog lika, lingvistice Louise Banks, ali na kraju shvaćamo da su te epizode bile iz njezine budućnosti. Nakon što je lik Amy Adams naučio razumjeti ne linearni jezik heptapoda, vrijeme je postalo krug za nju.

Prisjećanja na njezinu mrtvu kćer i razvod sa suprugom koje smo vidjeli na početku filma još joj se nisu dogodila. Louise je dobila uvid u svoju budućnost i iako je znala da će izgubiti dijete i svoju ljubav, odlučila je da neće ništa promijeniti. To je glavna ideja filma: vrijeme nije samo ravna linija. Ako vidite vrijeme kao heptapodi, izgleda potpuno drugačije. I svaka osoba definira svoju sudbinu.

mother!, 2017

© mother! / Paramount Pictures

“Oduševljeni su. Razumjeli su sve osim na različite načine.” Lik Javiera Bardema govori o reakciji čitatelja na njegovu knjigu. Isto bi se moglo reći i za ljude koji su gledali ovaj film. Nakon objavljivanja psihološkog trilera Darrena Aronofskog, internet je bio pun različitih percepcija događaja i interpretacija završetka ovog filma. Gotovo svi filmovi ovog redatelja ispunjeni su simbolikom i majkom! nije iznimka. U srži priče je ideja o tome koliko je čovječanstvo nasilno prema prirodi, a sam film je svojevrsna biblijska bajka.

U intervjuu za Variety Darren Aronofsky objasnio je da je Javier Bardem u filmu prikazao Boga, a Jennifer Lawrence je priroda, a kuća je Zemlja. Priroda je mučena, koristi se. A apokalipsa na kraju filma (kada je kuća spaljena) rezultat je našeg nasilja prema našem planetu.

Us, 2019

Glavne likove filma, obitelj Wilson, napadaju njihovi ludi dvojnici. Uskoro, gledatelji saznaju da su napadači dio cijele vojske klonova zvane sjene koje žive pod zemljom. U posljednjim scenama filma lik Lupite Nyong’o prati njezinu zastrašujuću dvojnicu u zrcalni labirint koji vodi u tamnicu koju smo vidjeli tijekom cijelog filma. Nakon svađe između likova, vidimo prisjećanje iz Adelaideinog djetinjstva i shvaćamo da je zapravo bila dvojnica. Kad je bila dijete, uspjela je izaći na površinu i prava djevojka je ostala pod zemljom.

Ovaj obrat u priči objašnjava zašto su se glavni lik i njezini strahovi toliko promijenili. Sada je jasno zašto se odrasla Adelaide bojala odlaska na plažu: znala je da je ulaz u tamnicu još uvijek tamo i nije se htjela vratiti tamo. Također, razumijemo zašto pravi Adelaide postaje vođa dvojnika: ona je bila jedini pripadnik vojske koji je mogao govoriti.

Birdman, 2014

© Birdman / Fox Searchlight Pictures

Kraj filma Alejandra Iñárritua, o glumcu koji je izgubio razum, prilično je teško razumjeti. U posljednjoj sceni vidimo Rigganovu kćer kako dolazi na prazan bolnički odjel i vidi otvoreni prozor s glasovima i sirenama koji dolaze izvana. Lik Emme Stone gleda dolje, polako podiže glavu i smije se. Neki gledatelji su sigurno mislili da je to sretan kraj i nagovještaj da Riggan zapravo može letjeti. Ali najvjerojatnije, glavni lik je zapravo počinio samoubojstvo i njegova kći samo halucinira.

Sam gubi vezu sa stvarnim svijetom i zaranja u svijet mašte gdje joj je otac još uvijek živ. Rigganov odnos s kćeri je ključ za razumijevanje ovog filma.

Vanilla Sky, 2001

Sa svakom prolaznom minutom psihološki film Camerona Crowea postaje sve uvrnutiji i do kraja filma gledatelji nemaju pojma što se dogodilo. Sam redatelj dao nam je naslutiti da odgovore trebamo potražiti u posljednjih 20 minuta. Lik Toma Cruisea progone noćne more u kojima vidi Juliannu, koja je poginula u prometnoj nesreći i njegovo unakaženo lice, a psiholog pokušava shvatiti koji je dio priče osumnjičenog istinit, a koji nije.

David se sjeća da je otišao u tvrtku Life Extension koja spašava živote beznadnih pacijenata zamrzavanjem. Zaposlenici tvrtke također čine da pacijenti doživljavaju lucidne snove. David tada shvaća da nije zadovoljan svijetom snova. A kraj filma je izbor glavnog lika: želi li se probuditi i živjeti u stvarnom svijetu ili želi nastaviti živjeti u svijetu snova? David bira stvarni svijet bez ikakvih dvojbi.

A Cure for Wellness, 2017

© A Cure for Wellness / 20th Century Fox

Na kraju trilera Gore Verbinskog, Lockhart saznaje da je šef zlokobnog zdravstvenog centra Heinrich Vollmer, Švicarski barun i ludi znanstvenik, koji je rođen 200 godina prije događaja u filmu i koji je tamo provodio krvave eksperimente. Vollmer je uspio stvoriti eliksir vječnog života koristeći posebnu tekućinu koju su proizvele jegulje.

Lockhart uspijeva pobijediti luđaka i zajedno, s Hannahinom i Vollmerovom kćeri, napušta sanatorij i konačno je slobodan, ali njegov neprirodan osmijeh nam govori da je njegovo psihološko zdravlje potpuno uništeno. Čini se da Lockhart razumije da je nemoguće boriti se protiv sustava i ići protiv njega u suvremenom svijetu.

Black Swan, 2010

U epilogu filma, Nina (Natalie Portman) pada tijekom prvog čina izvedbe i dok plače, ostavlja da se presvuče za drugi čin. U svlačionici vidi Lily (Mila Kunis) koja je potpuno spremna zamijeniti je na pozornici. Djevojke se počinju svađati, a Nina ubija svog konkurenta probijajući je komadom stakla. Zatim skriva njezino tijelo u kupaonici i nokte u drugom činu.

Nakon toga, u svlačionici, Lily, koja je potpuno živa i zdrava posjećuje Ninu i kaže joj da je napravila sjajan posao. Lik Natalie Portman shvaća da se cijelo vrijeme borila sama sa sobom i da ima ranu od krvarenja u trbuhu. Na kraju trećeg čina, Nina pada u ruke redatelja, krvari na smrt i shvaćamo da se plesačica ranila pokušavajući postati savršena.

Bird Box, 2018

© Bird Box / Netflix

Kada glavni lik s 2 djece konačno dođe do svetišta, ispada da je to škola za slijepe osobe. A ovo je vrlo simbolično. Upravo ta slijepa vjera koju je Mallory imala natjerala ju je da putuje riječnim brzacima potpuno s povezom preko očiju. Film vas tjera na razmišljanje o tome što je slabost i kakva je snaga. U stvarnom svijetu, sljepoća je ograničenje, ali u filmu je bila zaštita od čudovišta.

Mallory je uspjela spasiti svoju djecu tek kad se otvorila ljubavi. Kada u završnoj sceni glavni lik daje imena sinu i kćeri i pušta ptice van, uništava zidove koje je prethodno izgradila oko sebe. Epilog je metafora nade i vjere da će sve biti u redu, a kutija za ptice je kavez u kojem je Mallory držala svoje osjećaje.

Nocturnal Animals, 2016

Susan, vlasnica umjetničke galerije, prima rukopis od bivšeg supruga Edwarda. Nikad prije nije vjerovala u njegov spisateljske talente. U svom romanu Nocturnal Animals pokazuje svijet u svojoj glavi. Edward uspoređuje bol gubitka Susan, s boli glavnog lika u knjizi, Tonyja Hastingsa, čiju su ženu i kćer ubili kriminalci. Roman plijeni Susaninu pažnju i shvaća: Edward je stvarno talentiran pisac. Pod njegovom čarolijom, ona traži da se nađe sa svojim bivšim mužem i on se odmah slaže.

Ona bira skupi restoran u kojem će ga upoznati, jer to sada odgovara njezinom statusu. Ali Edward se nije pojavio i Susan je shvatila da se nikada neće pojaviti. Briljantan roman i sastanak koji se nikada neće dogoditi su Edwardova osveta njegovoj ženi. Dokazao joj je da je njegov unutarnji svijet daleko bogatiji od stvarnog svijeta u kojem postoji. Osveta je središnja tema ovog filma. Tony osveti ubojstva, a Edward osveti Susan.

Donnie Darko, 2001

© Donnie Darko / Newmarket Films

Iako je ovaj film objavljen prije 18 godina, ljudi još uvijek raspravljaju o njegovom završetku. Prema ideji redatelja Richarda Kellyja, glavni lik je vodič čija je misija spasiti svijet. Donnie bi trebao vratiti artefakt, a to je mlazni motor koji je pao s neba u Middlesexu, ili će se pojaviti crna rupa koja će dovesti do apokalipse. Na kraju, lik Jakea Gyllenhaala dopušta da mlazni motor padne na njegovu kuću, iako je znao da će umrijeti. U avionu su bile njegove mama i sestra.

Donnie namjerno žrtvuje svoj život. Njegov histerični smijeh u jednoj od posljednjih scena jasan je pokazatelj toga. Činjenica da se rješava odgovornosti za svijet čini ga mirnijim. Donnie Darko je složen film koji je teško razumjeti nakon što ga pogledate samo jednom, ali svaki sljedeći put kada ga pogledate, odgovorit će se na sve više pitanja.

The Dark Knight Rises, 2012

Na kraju filma, Bruce Wayne pokušava spasiti Gotham od nuklearne eksplozije. Ukrcava bombu u avion i brzo leti u ocean gdje eksplodira. Grad je spašen, a zahvalni stanovnici oplakuju svog heroja i podižu spomenik Batmanu. Alfred odlazi u Veneciju gdje upoznaje Brucea koji je savršeno zdrav sjedeći za stolom sa Selinom (Catwoman).

Mnogi gledatelji su mislili da je ovaj dio Alfredov san. Ali kao što se možda sjećate, u Batmanovom laboratoriju lik je rekao da je avion bio na autopilotu. Najvjerojatnije je Bruce programirao avion da bombu ode što dalje od grada i lažirao vlastitu smrt. Osim toga, u venecijanskoj sceni možete vidjeti ogrlicu na Selini koja je pripadala Wayneovoj majci. Pokušala ga je ukrasti na samom početku filma. Alfred nije znao za to, pa ovo nije moglo biti u njegovom snu.

Shutter Island, 2010

U jednoj od posljednjih scena filma, maršal Edward Daniels pojavljuje se u svjetioniku, gdje je, kako je mislio, dr. Cawley provodio strašne eksperimente na ljudima. Ovdje saznajemo da je glavni lik, Andrew Laeddis, zapravo pacijent psihijatrijske bolnice i da su sve događaje liječnici organizirali kako bi mu pomogli razumjeti što se dogodilo i izbjeći lobotomiju. Čini se da se lik Leonarda DiCaprija sjeća da je ubio svoju ženu, ali onda je opet započeo cijelu zavjeru. Razumijemo da je eksperiment propao i Andrew će imati lobotomiju.

Ali posljednji pogled od Laeddisa, i njegove riječi, daju nam do znanja da će ići na operaciju jer je želi. On razumije što radi i shvaća da je terapija zapravo djelovala, ali ne želi nastaviti živjeti s mišlju da ne može spasiti svoju ženu i svoju djecu. Zato se lik pretvara da se ponaša kao da je Edward Daniels i liječnik odluči obaviti operaciju.

Velvet Buzzsaw, 2019

U epilogu filma, umjetnik, čije je ime Vetril Deas, ubija 3 glavna lika u isto vrijeme. Morfa je napao robot Hoboman kojeg je prvi put vidio u galeriji u Miamiju. Josephina se misteriozno pretvara u dio građevinske umjetnosti kada se slike rastope oko nje i pokriju njezinu kožu. Deas nije uspjela ubiti Rhodoru umjetničkim djelom: izbjegava padajuću skulpturu u stražnjem dijelu svoje kuće.

Iako se riješio svih slika, mrtvi umjetnik i dalje želi osvetiti ljude koji su željeli zaraditi novac koristeći njegov rad. Tetovaža pile na Rhodorinom vratu oživi i ubije je. Iz filma znamo da je Velvet Buzzsaw ime punk benda u kojem je lik sudjelovao u mladosti. Od tada je dosadna i pohlepna vlasnica umjetničke galerije. Rhodoru je ubio simbol vremena kada je bila kreatorica.

Perfect Strangers, 2016

U drami Paola Genovesea, grupa prijatelja okuplja se kako bi večerali, uživali u pomrčini punog mjeseca i samo se dobro zabavili. Kada počnu govoriti o mobilnim telefonima, jedan od likova predlaže da igraju igru: stavite sve svoje telefone na stol i prihvatite sve pozive na zvučniku i pročitajte sve njihove tekstove naglas. Tijekom ove naizgled jednostavne i smiješne igre, prijatelji shvaćaju da ne znaju ništa jedni o drugima. To je glavna točka filma: svi mi, baš kao i Mjesec, imamo dvije strane: jarko osvijetljenu i stranu koju nitko ne vidi.

Ali kraj filma zbunio je mnoge ljude. Likovi napuštaju kuću, smiju se i drže se za ruke, kao da se ništa nije dogodilo. Ovako bi večer završila da nisu igrali igru. Bez razočaranja, bez ljutnje, bez srama. Svi problemi su tu, na tamnoj strani Mjeseca. Imate pravo odlučiti što je bolje – gorku istinu ili neuko blaženstvo.

Ad Astra, 2019

Kada Roy krene u misiju pronalaska svemirskog broda koji je nestao, također je htio stati na kraj projektu Lima i spasiti svog oca. Kad su se konačno ujedinili, mladi McBride shvaća da njegov otac nije heroj kakvog je mislio da jest. Clifford je pobjegao u svemirski ponor jer je znao da mu ništa nije ostalo na Zemlji. Najslikovitija scena događa se kada se pukne vrpca koja povezuje oca i sina.

Kad se Roy vratio kući, konačno je shvatio i prihvatio svoje mjesto u svemiru. Rješava se emocionalne i fizičke usamljenosti, više nema teret pronalaska oca i spreman je ponovno se sastati s bivšom suprugom. Ad Astra je film o samospoznaje i važnim promjenama ljudske duše.