Kako bi 14 kultnih filmova izgledalo s originalnom postavom

Filmska produkcija je nezgodan posao, gdje se planovi mogu pokvariti u tren oka. Danas smo navikli gledati Johnny Depp kao Captain Jack Sparrow i teško bismo mogli zamisliti Hugh Jackman u glavnoj ulozi. Ipak, bio je prvi izbor scenarista za Pirates of the Caribbean.

1. Emma Watson kao Cinderella

© Cinderella / Walt Disney Pictures, © East News

Emma Watson imala je dovoljno izvanrednih likova u svojoj karijeri. Nismo ni znali da je Cinderella mogla postati dio njezinog portfelja zajedno s Belle iz Beauty and the Beast i Hermionom Granger iz Harry Potter. Iako je Lily James na kraju dobila ulogu, Watson je bila među glavnim kandidatima, ali je odbila posao jer  joj Cinderella nije bila dovoljan uzor.

2. Anne Hathaway kao Alice in Wonderland

© Alice in Wonderland / Walt Disney Pictures© LCLA/Broadimage/Broad Image/East News

Iako je Anne Hathaway zapravo glumila u Alice in Wonderland Tima Burtona kao Bijela kraljica, to nije bila uloga koju je isprva tvrdila. Anne je ponuđena prilika da sama glumi Alice, no ona je to odbila rekavši da joj je dosta glumiti zgodne princeze (misleći na svoj poznati lik Miju iz The Princess Diaries).

3. Leonardo DiCaprio kao Max iz Hocus Pocus

© Hocus Pocus / Walt Disney Pictures© Titanic / Paramount Pictures

Davnih devedesetih, Leonardo DiCaprio je tek počinjao svoju karijeru. Uloga Maxa u Disney fantasy filmu Hocus Pocus mogla mu je postati velika promašaj, ali je radije odabrao adaptiranu dramu What’s Eating Gilbert Grape, unatoč puno većoj novčanoj nagradi koju je Disney nudio.

Čini se da je to bio pravi izbor jer mu je taj dio donio prvu nominaciju za Oscara. Međutim, Omri Katz, koji je glumio Maxa, na kraju je odlučio prestati glumiti 2002. godine.

4. Hugh Jackman kao Captain Jack Sparrow

© Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides / Walt Disney Pictures, © Fred Duval/MEGA/Mega Agency/East News

Pisac originalnog scenarija, Stuart Beattie, priznao je da je stvarao lik kapetana Sparrowa imajući na umu Hugha Jackmana (otuda i JACK u Captain Jack Sparrow). No, 2003. godine zvijezda X-Men nije bila dovoljno poznata za tu ulogu, pa se Disney ekipa odlučila za Deppa. Izbor se pokazao uspješnim: zahvaljujući Johnny Depp film koji je trebao biti samo jedan postao je franšiza.

5. Ian McKellen kao Professor Dumbledore

© Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides / Walt Disney Pictures, © Fred Duval/MEGA/Mega Agency/East News

Ian McKellen je pozvan za ulogu profesora Dumbledorea nakon što je Richard Harris, koji je izvorno tumačio ravnatelja Hogwartsa u prva 2 filma franšize o Harry Potter, preminuo 2002.

Međutim, McKellen je odbio ponudu, rekavši da je Harris bio vrlo kritičan prema njemu kao glumcu. Prema riječima zvijezde Lord of the Rings, jednostavno nije mogao preuzeti ulogu kolege koji ga nije odobravao.

6. John Travolta kao Forrest Gump

© Forrest Gump / Paramount Pictures© Pulp Fiction / Miramax Films

Uloga koja je Toma Hanksa učinila velikom zvijezdom isprva je ponuđena John Travolta, koji je tada bio na vrhuncu popularnosti. Travolta je ipak odbio ulogu kako bi se pojavio u Pulp Fiction Quentina Tarantina. Zanimljivo je da je nakon ovog filma Travoltina karijera krenula nizbrdo, dok je Hanks za ovu izvedbu dobio svog drugog Oscara kao najbolji glumac.

7. Matt Damon kao Avatar

© Avatar / RatPac Entertainment© ADM/Capital Pictures/EAST NEWS

U nedavnom intervju Matt Damon iznenadio je obožavatelje šokantnim otkrićem: James Cameron, kreator Avatar, želio je da on glumi u njegovom znanstvenofantastičnom blockbusteru. Ne samo da mu je redatelj ponudio ulogu, već je predložio i 10% zarade filma, što bi se prema blagajnama sada procijenilo na oko 274 milijuna dolara.

Na kraju je ulogu dobio tada nepoznati Sam Worthington, a Damonu je jedino žao što je propustio priliku raditi s Jamesom Cameronom.

8. Dana Delaney kao Carrie Bradshaw

© Sex and the City / HBO© PacificCoastNews/BWP Media/East News

Danas je teško zamisliti bilo koga osim Sarah Jessice Parker kao Carrie Bradshaw, ali u vrijeme pokretanja projekta, Dana Delany je razmatrana za tu ulogu. Glumica je, međutim, odbila ulogu.

9. Jack Nicholson kao Michael Corleone

© The Godfather / Paramount Pictures© East News

Jack Nicholson je u svom životu tumačio mnoštvo izvanrednih likova, a Michael Corleone mogao je biti jedan od njih. Ali to nije uspjelo zbog praznovjerja samog glumca. Kako je otkrio mnogo godina kasnije, odbio je ulogu jer je tada smatrao da likove određene nacionalnosti trebaju glumiti samo glumci te nacionalnosti. Za Nicholsona je dobro što su se njegovi stavovi promijenili.

10. Will Smith kao Neo

© The Matrix / Warner Bros.© COLUMBIA TRI STAR / Album / EAST NEWS

Teško je povjerovati, ali Will Smith je mogao biti taj koji odbija tisuće metaka i leti iznad Matrixa. No, odbio je ulogu kako bi sudjelovao u filmu Wild Wild West i nešto kasnije priznao da je to bila ispravna odluka. Tada nije znao cijeniti koncept Matrix i bio je apsolutno siguran da bi ga zabrljao.

11. Mel Gibson kao Maximus

© Gladiator / Scott Free Productions© EAST NEWS

Portret gladijatora Maximusa Russella Crowea donio mu je prvog (i jedinog) Oscara. Međutim, bio je blizu da propusti priliku, jer je uloga isprva ponuđena Melu Gibson. Gibson je to ipak odbio jer je smatrao da nije prikladne dobi za ulogu.

12. Shiloh Jolie-Pitt kao Aurora

© Maleficent / Walt Disney Pictures© TIZIANA FABI/AFP/East News

Nakon što je odabrana za Maleficent, Angelina Jolie ponudila je ulogu Aurore svojoj kćeri Shiloh. No prema glumičinim riječima, nju ta prilika uopće nije zanimala i cijela je ideja bila urnebesna. Na kraju je uloga pripala Elle Fanning.

13. Al Pacino kao Edward Lewis u Pretty Woman

© Pretty Woman / Touchstone Pictures© The Godfather / Paramount Pictures

Prije nego što je Richard Gere očarao svijet kao Edward Lewis, uloga se razmatrala za Al Pacina. Italijanski glumac pročitao je scenarij i čak je napravio završno čitanje s Juliom Roberts, no na kraju je odbio glumiti. Kreatori tvrde da bi to bio potpuno drugačiji film da je Al Pacino ipak dobio ulogu.

14. Charlie Hunnam kao Christian Grey

© 50 Shades of Grey / Focus Features LLC, © PacificCoastNews/EAST NEW

Christian Gray iz 50 Shades of Grey učinio je Jamieja Dornana super-zvijezdom. Nismo znali da je uloga prvo ponuđena Charlie Hunnam. Nažalost, zbog sukoba rasporeda Hunnam se morao povući. On to i danas opisuje kao srceparajuće iskustvo, ali tada je već imao dogovor sa svojim prijateljem Guillermom del Torom i nije mogao prekršiti obećanje.