21 legendarna haljina koju je nosila princeza Diana i koja nas još uvijek ostavlja zapanjenima

Princeza Diana isklesala je veliko mjesto za sebe u modnoj povijesti i lako se može smatrati jednom od najutjecajnijih ikona stila. Lady Di voljela je riskirati i postala je prva kraljevska žena koja je nosila hlače na večernjem događaju. No ništa se ne može usporediti s jedinstvenim haljinama kojima se razmeće tijekom vremena dok je bila članica kraljevske obitelji.

1. Ljetna haljina za zabavu

© UPPA/Photoshot/REPORTER/East News

Još 1995. godine Diana je još uvijek bila u post-kraljevskom razdoblju i dopuštala si je da nosi koktel haljine, nešto što je izbjegavala kao radna princeza. Ova posebna odjeća postala je savršen izbor za svečanu večeru u galeriji u Kensington Gardensu u Junu.

2. Vjenčanica

© UPPA/Photoshot/REPORTER/East News

Dianina vjenčanica jedna je od najimpresivnijih haljina ikad stvorenih. Čuvana je tajna u posebnom sefu tako da ga nitko nije mogao vidjeti prije velikog dana. Princezina haljina sadržavala je 10.000 bisera, vlak dug 25 metara i veo dug nevjerojatnih 153 metra, koji je mogla poletjeti kad god je to potrebno.

3. Haljina “Dama u crvenom”

Princeza Diana odabrala je ovaj atraktivni crveni broj za banket s vladarom UAE, davne 1989. godine. Samo je Lady Di mogla izvesti tako neobičan kroj i svijetlu boju i usuditi se upariti ga s jedinstvenim kraljevskim nakitom.

4. Haljina “Osveta”

© LFI/Photoshot/REPORTER/East News

Vjerojatno jedna od haljina o kojoj se najviše priča koju je nosila Lady Di, bila je ova mala crna haljina koja grli figuru. Princeza je nosila ovu haljinu 29. Juna 1994., istog dana kada je princ Charles priznao da ju je varao s Camillom Parker-Bowles na TV-u. Kao rezultat toga, haljina je bila konačni pobjednik tog dana.

5. Cvjetna haljina

Diana je napravila senzaciju s ovom haljinom bez naramenica tijekom posjeta Melbourneu 1988. godine. Plavo cvijeće iskočilo je na svijetlo ružičastu tkaninu i savršeno se slagalo sa safirima iz princezine kolekcije nakita.

6. Cannes haljina

© AP/EAST NEWS

Ovaj nježni šifonski balun dizajnirala je Catherine Walker, žena koja stoji iza većine Dianinog ormara i nosila ga je na filmskom festivalu u Cannesu 1987. godine. Ljupka haljina dodatno je pomogla princezi da bude viđena kao draga u očima gledatelja, zbog svog slatkog izgleda.

7. Tirkizna haljina

Diana je bila u središtu pozornosti na banketu koji je organizirao Turski predsjednik u July 1988. Ova tirkizna haljina savršeno se uklopila u princezinu figuru i izvrsno se sljubila s njezinom smaragdnom ogrlicom.

8. Haljina “Elvis”

© UPPA/Photoshot/REPORTER/East News

Ovu bijelu haljinu ukrašenu biserima Diana je prikladno nosila na dodjeli Britanskih modnih nagrada 1989. godine. Princeza ju je voljela nazivati svojom haljinom “Elvis”, zbog bolera i njegovog ravnog ovratnika, siluete koja otprilike podsjeća na stil Elvisa Presleyja.

9. Versace haljina

Ova plava svilena Versace haljina učinila je da Lady Di izgleda kao filmska zvijezda tijekom turneje po Australiji 1996. godine. Odlučila je svoje dodatke svesti na minimum, kako ne bi skrenula pozornost sa svoje večernje haljine. Cjelokupni izgled na kraju je bio apsolutno savršen.

10. Rođendanska haljina

Princeza Diana odlučila se za luksuznu crnu haljinu tijekom izlaska na svečani događaj 1997. godine koji se također dogodio istog dana kada i njezin 36. rođendan. Haljina je izgledala kao noćno nebo prepuno zvijezda zbog kristala koji su bili obavijeni po njoj.

11. Bodycon haljina

Diana je otišla na jednostavnu bodycon haljinu dok je prisustvovala svojoj Christie aukciji 1997. godine. Tog dana princeza je prikupila 3.25 milijuna dolara za dobrotvorne organizacije za AIDS i rak prodajom 79 svojih najpoznatijih odjevnih kombinacija.

12. Haljina “Travolta”

© East News

1985. lady Di posjetila je Bijelu kuću s princom Charlesom, ali čovjek koji ju je te noći oborio s nogu bio je John Travolta. Diana i slavni glumac plesali su na pjesmu iz njegovog filma Saturday Night Fever. Od tada, zapanjujući crni izgled s ramena postao je poznat kao haljina “Travolta”.

13. Haljina “Pepeljuga”

Diana je izgledala kao prava Disney princeza u ovoj slatkoj, svijetloplavoj haljini u muzeju Victoria i Albert 1981. godine. U tom trenutku princeza je još uvijek bila mladenka pa joj je ova haljina inspirirana Pepeljugom izgledala posebno divno.

14. Haljina “Bond girl”

© AP/EAST NEWS

Princeza Diana zablistala je u ovoj bijeloj i srebrnoj haljini na jedno rame kada je prisustvovala premijeri filma Octopussy Jamesa Bonda 1983. godine u Londonu. Lako bi mogla proći za jednu od Bondovih djevojaka u ovoj odjeći.

15. Ljubičasta haljina

Lady Di došla je u SAD s modnim praskom 1996. godine kada je kombinirala ovaj zapanjujući ljubičasti Versace s Jimmy Choo salonkama i odgovarajućim nakitom. Fashionistica i kraljevska osoba, sve u jednom.

16. Ružina haljina

© UPPA/Photoshot/REPORTER/East News

U ovom trenutku, jasno je da je princeza od Walesa bila slaba na haljine na jedno rame i da joj pristaju kao nijedna druga. Diana je također dokazala da otisak ruže može izgledati elegantno na balunu, samo je stvar pravog kroja i sheme boja. Ova haljina debitirala je 1989. godine.

17. Kraljevska plava haljina

Uzmimo kratki predah od Dianinih spektakularnih večernjih haljina i divimo se ovoj profesionalnoj haljini gotovo omotanog izgleda. Princeza je odabrala ovaj kraljevski plavi izgled za pojavljivanje u Veneciji 1985. godine, čineći da jastučići za ramena izgledaju izvan elegantnog i otmjenog.

18. Mala crvena haljina

© UPPA/Photoshot/REPORTER/East News

Jedina stvar koja je Diani bolje stajala od male crne haljine bila je njezina crvena rođakinja. Lady Di prigrlila je Francusku romantiku 1995. i odabrala ovaj sparno crveni broj s preslatkom mašnom za zabavu u Parizu.

19. Šljokičasta haljina

Ova haljina nas još jednom podsjeća da se Diana nije libila ući sa svojim večernjim izgledom. Uspjela je bez napora skinuti ovu šljokičastu smaragdnu haljinu s jastučićima za ramena, dok je prisustvovala Dijamantnom balu 1990. godine.

20. Haljina “Labuđe jezero”

© ASSOCIATED PRESS/East News

Diana se za izvedbu Swan Lake 1997. godine odlučila za nježnu nebesko plavu haljinu, sa slatkom malom mašnom na naramenicama. No, prava zvijezda njezina izgleda bila je ono što je danas poznato kao “Ogrlica apartmana Swan Lake” koja sadrži 190 dijamanata, 5 bisera, a procijenjena je na 12.1 milijun dolara 2017. godine.

21. Princezina haljina

Posljednje, ali ne i najmanje važno, ovu luksuznu haljinu bez naramenica, sa zlatnim vezom, kreirali su dizajneri Dianine vjenčanice. Princeza od Walesa obukla je ovu prekrasnu haljinu za prijem s Njemačkim predsjednikom 1986. godine i izgledala je kao kraljevski anđeo.