Kako bi 14 legendarnih filmova izgledalo s originalnim glumcima

Filmska produkcija je lukav posao, u kojem se planovi mogu pokvariti u tren oka. Danas smo navikli gledati Johnnyja Deppa kao kapetana Jacka Sparrowa i teško bismo mogli zamisliti da Hugh Jackman preuzme vodstvo. Međutim, on je bio prvi izbor scenarista za Pirates of the Caribbean.

1. Emma Watson kao Cinderella

© Cinderella / Walt Disney Pictures, © East News

Emma Watson imala je dovoljno izvanrednih likova u svojoj karijeri. Nismo znali da je Pepeljuga mogla postati dio njezina portfelja zajedno s Belle iz Beauty and the Beast i Hermionom Granger iz Harry Potter. Iako je Lily James na kraju dobila ulogu, Watson je bio među glavnim kandidatima, ali je odbila posao jer Pepeljuga nije bila dovoljan uzor u njezinim očima.

2. Anne Hathaway kao Alice in Wonderland

© Alice in Wonderland / Walt Disney Pictures, © LCLA/Broadimage/Broad Image/East News

Iako je Anne Hathaway zapravo glumila u Alice in Wonderland Tima Burtona u ulozi Bijele kraljice, to nije bila uloga koju je prvotno preuzela. Anne je bila ponuđena prilika da glumi i samu Alice, ali ona je to odbila, rekavši da joj je dosta portretiranja zgodnih princeza (odnosno na njen poznati lik Miu iz The Princess Diaries).

3. Leonardo DiCaprio kao Max iz Hocus Pocus

© Hocus Pocus / Walt Disney Pictures© Titanic / Paramount Pictures

Davnih 1990-ih Leonardo DiCaprio je tek započeo svoju karijeru. Uloga Maxa u Disneyjevom fantastičnom filmu, Hocus Pocus, mogla je postati njegov veliki proboj, ali se radije odlučio za adaptiranu dramu, What’s Eating Gilbert Grape, unatoč puno većoj financijskoj nagradi koju je Disney ponudio.

Čini se da je to bio pravi izbor jer mu je taj dio donio prvu nominaciju za Oscara. Međutim, Omri Katz, koji je glumio Maxa, na kraju je odlučio prestati s glumom 2002. godine.

4. Hugh Jackman kao Captain Jack Sparrow

© Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides / Walt Disney Pictures, © Fred Duval/MEGA/Mega Agency/East News

Pisac originalnog scenarija, Stuart Beattie, priznao je da je stvarao lik kapetana Sparrowa imajući na umu Hugha Jackmana (dakle JACK u Captain Jack Sparrowu). Međutim, 2003. zvijezda X-Men nije bila dovoljno poznata za tu ulogu, pa se Disneyeva ekipa odlučila za Deppa. Izbor se pokazao uspješnim: zahvaljujući Johnnyju Deppu film koji je trebao biti samo jedan film, postao je franšiza.

5. Ian McKellen kao Professor Dumbledore

© Harry Potter and the Philosopher’s Stone / Warner Bros. Pictures, © Julie Edwards/LFI/Avalon/Photoshot/East News

Ian McKellen je tražen za ulogu profesora Dumbledorea nakon što je Richard Harris, koji je izvorno glumio ravnatelja Hogwartsa u prva dva filma franšize o Harry Potter, preminuo 2002.

Međutim, McKellen je odbio ponudu, rekavši da je Harris bio vrlo kritičan prema njemu kao glumcu. Prema riječima zvijezde Lord of the Rings, jednostavno nije mogao preuzeti ulogu od kolege koji ga nije odobravao.

6. John Travolta kao Forrest Gump

© Forrest Gump / Paramount Pictures© Pulp Fiction / Miramax Films

Uloga koja je Toma Hanksa učinila velikom zvijezdom u početku je ponuđena Johnu Travolti, koji je tada bio na vrhuncu popularnosti. Travolta je ipak odbio tu ulogu kako bi se pojavio u Pulp Fiction  Quentina Tarantina. Zanimljivo je da je nakon ovog filma Travoltina karijera krenula nizbrdo, dok je Hanks za ovu izvedbu dobio svog drugog Oscara za najboljeg glumca.

7. Matt Damon kao Avatar

© Avatar / RatPac Entertainment, © ADM/Capital Pictures/EAST NEWS

U nedavnom intervjuu, Matt Damon iznenadio je obožavatelje šokantnim otkrićem: James Cameron, tvorac Avatar, želio je da glumi u njegovom znanstvenofantastičnom blockbusteru. Ne samo da mu je redatelj ponudio ulogu, već je predložio i 10% zarade filma, koja bi se, prema kino blagajnama, sada procijenila na oko 274 milijuna dolara.

Na kraju je tu ulogu dobio tada nepoznati Sam Worthington, a Damonu je jedino žao što je propustio priliku raditi s Jamesom Cameronom.

8. Dana Delaney kao Carrie Bradshaw

© Sex and the City / HBO, © PacificCoastNews/BWP Media/East News

Danas je teško zamisliti ikoga osim Sarah Jessice Parker kao Carrie Bradshaw, no u vrijeme pokretanja projekta, Dana Delany je razmatrana za tu ulogu. Glumica je, međutim, odbila ulogu.

9. Jack Nicholson kao Michael Corleone

© The Godfather / Paramount Pictures, © East News

Jack Nicholson je u svom životu glumio mnogo izvanrednih likova, a Michael Corleone mogao je biti jedan od njih. Ali nije išlo zbog glumčevog praznovjerja. Kako je otkrio mnogo godina kasnije, odbio je ulogu jer je tada smatrao da likove određenih nacionalnosti trebaju glumiti samo glumci te nacionalnosti. Za Nicholsona je dobro što su se njegovi stavovi promijenili.

10. Will Smith kao Neo

© The Matrix / Warner Bros., © COLUMBIA TRI STAR / Album / EAST NEWS

Teško je povjerovati, ali Will Smith je mogao biti taj koji je reflektirao tisuće metaka i letio iznad Matrixa. Međutim, odbio je ulogu kako bi sudjelovao u filmu Wild Wild West  i nakon toga priznao da je to bila ispravna odluka. Tada nije mogao cijeniti koncept The Matrixa i bio je potpuno siguran da bi ga zabrljao.

11. Mel Gibson kao Maximus

© Gladiator / Scott Free Productions, © EAST NEWS

Russell Croweov portret gladijatora, Maximusa, donio mu je prvog (i jedinog) Oscara. Međutim, bio je blizu da propusti priliku, jer je uloga u početku bila ponuđena Melu Gibsonu. Gibson je to ipak odbio jer je smatrao da nije prikladne dobi za tu ulogu.

12. Shiloh Jolie-Pitt kao Aurora

© Maleficent / Walt Disney Pictures, © TIZIANA FABI/AFP/East News

Nakon što je dobila ulogu za Maleficent, Angelina Jolie je ponudila ulogu Aurore svojoj kćeri Shiloh. No, prema glumičinim riječima, uopće je nije zanimala prilika i cijela je ideja bila urnebesna. Na kraju je uloga pripala Elle Fanning.

13. Al Pacino kao Edward Lewis u Pretty Woman

© Pretty Woman / Touchstone Pictures© The Godfather / Paramount Pictures

Prije nego što je Richard Gere očarao cijeli svijet kao Edward Lewis, uloga se razmatrala za Al Pacina. Italijanski glumac pročitao je scenarij i čak odradio posljednje čitanje s Juliom Roberts, ali je na kraju odbio preuzeti ulogu.

Kreatori tvrde da bi to bio potpuno drugačiji film da je Al Pacino ipak dobio ulogu.

14. Charlie Hunnam kao Christian Grey

© 50 Shades of Grey / Focus Features LLC, © PacificCoastNews/EAST NEWS

Christian Grey iz 50 Shades of Grey učinio je Jamieja Dornana super-zvijezdom. Nismo znali da je uloga prvo ponuđena Charlieju Hunnamu. Nažalost, zbog sukoba u rasporedu Hunnam je morao odustati. Još uvijek to opisuje kao srceparajuće iskustvo, ali tada je već imao dogovore sa svojim prijateljem Guillermom del Torom i nije mogao prekršiti obećanje.