U Njemačkoj je pronađen najmanji konj na svijetu i on lako može ukrasti vaša srca

Na farmi koja se nalazi u Njemačkom gradu Brekkerfeldu živi 3-godišnji poni po imenu Pamukel, čija visina ne prelazi 50 cm. Životinja ima sve šanse da uđe u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanji konj u svijetu. Pamukel je toliko lijep da fotografije s njim u trenu dobivaju tisuće lajkova na društvenim mrežama. A ako još niste čuli ništa o njemu, onda je vrijeme da ispravite ovaj mali nesporazum.

INA FASSBENDER / AFP / East News

Pamukeel je šetlandski poni. Ovo je snažno građen zdepast konj, siluetom podsjeća na teški kamion. Samo mali. Predstavnici ove pasmine, u pravilu, imaju gustu dlaku i dugu grivu. Obično im je visina u grebenu od 65 do 110 cm, a prosječna težina je 150-180 kg. Pamukelova visina je samo 50 cm, a težina 35 kg.

INA FASSBENDER / AFP / East News

Zanimljivo je da su šetlandski poniji vrlo privrženi osobi i odani mu. Često se koriste kao vodiči za slijepe. Ovi konji se lako treniraju, imaju prilično visoku inteligenciju i mirnu prirodu. Stoga su dobri suputnici i drže se kao kućni ljubimci. Usput, često žive 30 ili više godina.

INA FASSBENDER / AFP / East News

Uzrok Pamukeelova patuljastog rasta je genetski defekt. “Ovo nije bolest, već hir prirode”, objašnjava vlasnica ponija, instruktorica jahanja Carola Weidemann. Žena ga je uzela prije 3 godine kad je bio ždrijebe. “Kad sam ga prvi put vidjela, bila sam šokiran. Nikada nisam srela tako malog konja”, kaže ona.

Carola Weidemann želi da njezin poni uđe u Guinnessovu knjigu rekorda i već je počela sastavljati dokumente. Ali predstavnici tvrtke koja prikuplja informacije za Knjigu odgovorili su da se konji i poniji prihvaćaju samo od 4 godine. U ovoj dobi se smatraju potpuno odraslima. Dakle, Pamukel treba pričekati još godinu dana.

INA FASSBENDER / AFP / East News

Usput, sada najmanji konj, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, je Bombel, predstavnik pasmine Appaloosa s urođenim patuljastim dnom. Bombelova visina u grebenu je gotovo 57 cm.

Weidemann još ne gubi vrijeme, već godinu dana zajedno sa svojim minijaturnim ponijem terapeutom obilazi vrtiće, staračke domove i druge slične ustanove, gdje uveseljava brojnu djecu i starije osobe. U terapeutske svrhe djeca starija od 3 godine mogu četkati konja u dvorištu ili ga izvesti u šetnju.

INA FASSBENDER / AFP / East News
INA FASSBENDER / AFP / East News

Inače, Pamukel je obučen za pratnju osoba u invalidskim kolicima i hodalicama, može se popeti u automobil uz rampu.

INA FASSBENDER / AFP / East News

“Ovaj poni je jednostavno divan. Stalno ga želim grliti, maziti i pružati mu ljubav. Ovo je jako sladak konj i jednostavno nevjerojatan prijatelj,” kaže njegov vlasnik.