12 Pixar animiranih filmova koji imaju duboko psihološko značenje

Crtići su prava škola života, a njihovi tvorci često uspiju sakriti važne istine i neprocjenjive pouke.

12. Finding Dory (2016)

© Pixar

Svi smo različiti i trebamo poštivati ​​posebnosti drugih.

Glavni lik animacije je slatka ribica Dory koja je vrlo zaboravna. Sanja da pronađe svoju obitelj, ali se ne može sjetiti gdje su. Pomračenje memorije uvjet je s kojim je Dory rođena. Na primjeru ovog crtića roditelji mogu objasniti svojoj djeci koliko je važno prihvatiti druge onakvima kakvi jesu.

11. The Good Dinosaur (2015)

© Pixar

Iskreno prijateljstvo je supersila!

Ova animacija nije samo o prijateljstvu malog dječaka i velikog dinosaura. Riječ je o svijetu u kojem je priroda osvojila civilizaciju, a ne obrnuto. Dok djeca uživaju u dinamičnoj priči i svijetlim likovima, odrasli mogu razmišljati o strahovima koje je dinosaur Arlo morao prevladati i nad snagom pravog prijateljstva.

10. Inside Out (2015)

© Pixar

Nemojte se bojati svojih emocija.

Inside Out jedna je od najmoćnijih animacija Pixara, a odobrili su je čak i psihoterapeuti. Glavna junakinja je Riley, djevojka koja se pokušava nositi sa svojim emocijama (radost, tuga, strah, ljutnja i gađenje). Riley može pomoći odraslima i djeci, normalno je doživljavati različite emocije – samo ih trebamo držati pod kontrolom.

9. Brave (2012)

© Pixar

Ostavite stereotipe po strani i budite svoji.

Brave je sjajan podsjetnik na to nitko ne mora ispuniti tuđa očekivanja. Prateći priču o odnosu hrabre Meride i njezine majke, koja je do najsitnijih detalja isplanirala budućnost svoje kćeri, shvaćamo da djevojke ne moraju biti princeze ako vole lude avanture.

8. Up (2009)

© Pixar

Nikad nije kasno da ispunite svoj san.

Tužna i dirljiva priča o samoći i starosti. Carl svaki dan razmišlja o svojoj pokojnoj ženi i o avanturama o kojima su zajedno sanjali. Na kraju, Carl odluči putovati sam u svojoj letećoj kući, ali smiješni izviđač unosi neke promjene u njegove planove. Ova animacija nam to govori trebamo bajke u našim životima u bilo kojoj dobi.

7. WALL-E (2008)

© Pixar

Odgovorni smo za naš planet.

Ova animacija ne govori samo o dubokim osjećajima. Riječ je i o velikim odgovornostima. WALL-E nas uči da se brinemo o Zemlji pokazujući potencijalnu budućnost našeg planeta ako nastavimo koristiti njegove resurse bez ograničenja.

6. Ratatouille (2007)

© Pixar

Slijedite svoj san, čak i kada kažu da niste vrijedni toga.

Štakor Remy sanja da postane kuhar. Iako nitko ne vjeruje u njega, on i dalje ide prema svom cilju. Ratatouille nas tome uči tvoje porijeklo nije važno ako ste dovoljno hrabri da ispunite svoj san.

5. Cars (2006)

© Pixar

Ne zaboravi one koji su uvijek vjerovali u tebe.

Lightning McQueen tipičan je samouvjereni pobjednik koji će to tek shvatiti ne treba podcjenjivati ​​ulogu tima. Njegove kolege, učitelji, prijatelji i obožavatelji pomažu mu da prvi stigne do cilja.

4. The Incredibles (2004)

© Pixar

Nismo svoji ako skrivamo svoje talente.

Glavni likovi priče su obitelj koja pokušava izgledati obično. Ali osjećaju se depresivno i tužno jer moraju skrivati ​​svoje supermoći. Suština filma je da se talenti i vještine koje su nam dane sastavni su dio naše osobnosti. Odbacujući njih, odbacujemo sebe.

3. Finding Nemo (2003)

© Pixar

Svatko ima pravo griješiti i slijediti svoj put.

Marlin je brižni otac koji pokušava zaštititi Nema od cijelog svijeta. Ali Marlinova pretjerana zaštita samo pogoršava stvari. Ovdje to trebamo razumjeti djeca trebaju našu podršku i pomoć da upoznaju svijet oko sebe.

2. Monsters, Inc. (2001)

© Pixar

Oni koji su najstrašniji obično se i sami boje.

Uloga čudovišta u ovoj Pixar animaciji je uplašiti svako dijete na svijetu. Ali zastrašivanje je najgore oružje koje cvjetajuće društvo može koristiti. Junaci priče ubrzo otkrivaju da su međusobno razumijevanje, poštovanje i dobronamjernost mnogo jači od straha.

1. Priča o igračkama (1995.)

© Pixar

Vrijeme ide dalje, ali pravo prijateljstvo i predanost traju zauvijek.

Nevjerojatna priča o igračkama koje žive svoj život kada ih nema tko vidjeti. Također doživljavaju osjećaje ljubomore, prijateljstva i čežnje za domom. Igračke su ovdje isto kao i ljudi: oni također žele biti voljeni i zbrinuti.

I na kraju mali bonus

Zaposlenici Pixara: “Možemo li kući nakon 16-satnog radnog dana?”

Pixar: “Ne, želim vidjeti svako vlakno na ovakvim majicama.”

© Pixar

Preview photo credit pixar