10 pogrešaka pri punjenju koje možete odmah prestati raditi

Nikada to ne biste znali, ali način na koji punite telefon može biti ključan ne samo za račune za struju i sigurnost, već i za životni vijek baterije. Baterije telefona koje se danas koriste temelje se na preciznom broju ciklusa punjenja, a kako bi duže trajale, savjetuje se da ih nikada ne punite na 100% ili ih ispraznite na 0%.

1. Uvijek ostaviš punjač u utičnici.

Punjač stalno crpi energiju kada je u utičnici, čak i ako telefon nije spojen. Ovo nije dobro za račune za struju. Osim toga, transformator oslobađa toplinu koja se polako može akumulirati i uzrokovati da se nešto u blizini zapali, ili ako je zrak u prostoriji dovoljno vlažan, može kratko spojiti transformator uzrokujući požar.

Ako ga ne koristite, uvijek odspojite punjač iz utičnice.

2. Napunite bateriju na 100%

Ako svaki put napunite bateriju telefona na 100%, to će mu skratiti životni vijek. To je zato što svaka baterija ima precizan broj ciklusa punjenja i ako je uvijek punite na 100%, ti će ciklusi završiti ranije.

Opće pravilo bilo bi potpuno napuniti bateriju jednom mjesečno i držati je između 20% i 80% u svakom drugom trenutku.

3. Pustite da se baterija potpuno isprazni prije ponovnog punjenja.

Nije dobro pustiti ni bateriju na 0%. Zbog toga, kao što smo rekli, najnovije baterije na bazi litija rade u ciklusima punjenja. Dakle, ako pustite da se baterija isprazni, uništit ćete dugovječnost uređaja korak po korak.

4. Ostavite telefon da se puni preko noći.

Ako ostavite telefon da se puni cijelu noć, trošit ćete struju i napunit ćete bateriju više nego što je potrebno. To će također pokvariti cikluse punjenja baterije.

Drugi razlog da nikada ne napustite punjenje telefona preko noći je da budete sigurni da se ne pregrijava.

5. Telefon koristite dok se puni.

© Pexels

Ne biste trebali prazniti bateriju telefona dok je pokušavate napuniti. To dovodi do prenapregnutosti baterije, koja sada pokušava učiniti 2 stvari odjednom.

Ako vas netko zove, možete isključiti telefon (i punjač iz utičnice), a zatim ga ponovno napuniti nakon što završite poziv.

6. Telefon punite čak i kada je baterija iznad 20%.

Stalno punjenje telefona je pogrešno, jer to može biti način da baterija traje manje nego što bi trebala.

Najbolji način korištenja baterije je punjenje samo kada je doista potrebna: to znači kada je ispod 20%, ali iznad najmanje 5%.

7. Ostavite kućište telefona uključeno tijekom punjenja.

Jedan od glavnih neprijatelja baterija je toplina, a punjenjem telefona s upaljenim kućištem zadržavate toplinu koja se proizvodi. To će uzrokovati zagrijavanje baterije i drugih unutarnjih komponenti telefona.

Prije punjenja telefona izvadite kućište kako bi baterija “disala”.

8. Stalno koristite generičke i jeftine punjače.

Svaki telefon ima kompatibilan punjač koji se ne smije zamijeniti drugim drugim brandom ili onim koji je bio namijenjen drugom modelu. Ako ne koristite pravi punjač, snaga energije koja se prenosi na bateriju mogla bi biti previše ili premala. To bi moglo dovesti do pregrijavanja ili stvarno sporog punjenja.

Najbolji punjač za vaš telefon je onaj koji ste dobili s njim kada ste ga kupili. Ako ste ga slomili ili izgubili, uvijek ga možete preurediti, ali provjerite je li to isti model!

9. Koristite nepoznate aplikacije za baterije koje stavljaju bateriju pod opterećenje.

Besplatne aplikacije mogu biti korisne za praćenje performansi baterije, ali trebate paziti koje koristite. Aplikacije razvijene iz nepoznatih izvora i koje proizvođači pametnih telefona nisu ocijenili mogu staviti bateriju pod opterećenje i preuzeti oglašavanje na telefonu.

Prije upotrebe aplikacije uvijek biste trebali provjeriti izvor da biste vidjeli je li pouzdan.

10. Telefon punite s prijenosnog računala.

© wuestenigel / Flickr

Prijenosna računala često se koriste za punjenje telefona, ali to traje duže od korištenja običnih utičnica i ne aktivira opciju brzog punjenja baterije.

Ako ga želite puniti brže i na najbolji mogući način, uvijek biste trebali koristiti zidnu utičnicu.