8 poznatih osoba koje su se protivile kulturi toksične prehrane

Današnja dijeta postala je prilično otrovna i nezdrava kultura. U masovnim razmjerima, sve je počelo sa slavnim osobama – onima koji žive pod neprekidnim pritiskom da smršaju što je brže moguće. A sada se čini da konačno vidimo kako će sve to završiti, jer iste javne osobe govore zašto je toliko važno razumjeti manipulativnu prirodu ove industrije.

1. Jameela Jamil

© lev radin / shutterstock.com, © Featureflash / depositphotos.com

Jameela Jamil je na svom Instagramu napisala kako je bolesna i umorna od laži koje slavne osobe šire o svojoj rutini prehrane. Kao i mnogi od nas, jako dugo je konzumirala sve te loše proizvode i slijedila mnoge toksične savjete o prehrani kako bi održala malu težinu koju je vidjela na slikama.

Sve je to štetilo njezinom metabolizmu i probavnom sustavu za cijeli život. To je također oštetilo njezinu plodnost, a kamoli učinak na njezino mentalno zdravlje dok je bila tinejdžerka. Pa sada, Jamil kaže da neće stati dok ljudi ne budu naučeni da budu bolji saveznici ženama i prestanu prodavati sve te opasne proizvode.

2. Mindy Kaling

© mindykaling / Instagram, © s_bukley / depositphotos.com

Mindy Kaling je također nekad bila netko tko je prolazio kroz teške dijete svaki put kad bi se spremao veliki događaj. Prestala je jesti, išla bi na čišćenje sokova, itd. Ali to joj nikad nije išlo. Umjesto da izgleda sjajno i zdravo, ostala je u stanju oskudice.

“Mislim da sam u najboljoj formi u životu. Najzdraviji sam do sada”, kaže Kaling. “Želim zaustaviti ciklus jo-jo dijete i sve to. Volio bih više nikad ne razmišljati o tome.” Odbija vršiti bilo kakav pritisak na sebe zbog načina na koji izgleda. Ona jednostavno želi živjeti dug život i moći brinuti o svojoj djeci.

3. Jennifer Lawrence

© DFree / shutterstock.com, © s_bukley / depositphotos.com

Jennifer Lawrence otvoreno kritizira medije i emisije poput Fashion Police. Priznaje da uče generacije mladih da osuđuju druge ljude, u glavu im ubacuju potpuno pogrešne vrijednosti i zadržavaju nerealna očekivanja od žena.

Mediji prikazuju samo savršene, airbrushed slike. “Morate samo pogledati mimo toga”, kaže Lawrence. “Izgledaš kako izgledaš. I budi udoban.” Dodaje da nema smisla biti gladan svaki dan samo da bi druge ljude usrećila. To je vrlo glupa stvar.

4. Rihanna

© Cubankite / shutterstock.com, © Cubankite / shutterstock.com

Rihanna se također slaže da modna industrija indoktrinira žene da imaju nezdrav stav prema svom tijelu. Koriste samo supermršave djevojke, a pjevačica ne savjetuje mladima da ikada pokušaju kopirati svoje idole jer jednostavno nije moguće održati tako mršavu figuru.

Konkretno, ona kaže da djevojke ne bi trebale biti pod pritiskom modne industrije da pokušaju biti mršave kao svi ti modeli jer “žele samo modele koji su poput ljudskih manekena”. Rihanna ističe da uvijek trebamo imati na umu da nije praktično niti moguće da obična žena tako izgleda: “Nije realno i nije zdravo.”

5. Amy Schumer

© everett225 / depositphotos.com, © PopularImages / depositphotos.com

U podcastu Katie Couric, Amy Schumer je objasnila kako je pokušala smršaviti za film, ali je onda shvatila da ljepota i tijelo nisu njezina “valuta” i jednostavno nisu njezina stvar. Osjeća se lijepom i snažnom bez svega.

Ona u potpunosti razumije da neće biti najljepša djevojka na svijetu, pa ni ne pokušava postati neka druga verzija sebe. Ona jednostavno odlučuje voljeti ono što je trenutno radije nego živjeti u vječnom nezadovoljstvu.

6. Camila Mendes

© s_bukley / depositphotos.com, © Featureflash / depositphotos.com

Camila Mendes izjavila je da je završila s dijetama prilično davno. Počela je poticati svoje pratitelje da se odreknu i nezdravih prehrambenih navika te je počela širiti ideju da svi ti neumorni napori da smršaju nikoga neće učiniti zdravim ni sretnim.

Ona također navodi da je naš tip tijela podložan genetici. Naravno, možemo jesti hranu bogatu hranjivim tvarima i redovito vježbati, a to će nas doista učiniti zdravijima. Ali to nas neće nužno učiniti mršavijima i približiti idealnoj slici u našim glavama. “Idealni tip tijela je zdrav”, kaže Mendes. “A to će za svaku osobu izgledati drugačije .”

7. Demi Lovato

© PopularImages / depositphotos.com, © Featureflash / depositphotos.com

Demi Lovato se slaže da je naše društvo zarobljeno u kulturi prehrane. Uostalom, gotovo svaka reklama koju vidimo je ili o tabletama za mršavljenje ili o nekoj fitnes rutini ili sve o hrani. Kao da prodaju jedini način da jednom zauvijek postanu sretni. Slavne osobe nisu iznimka – oni također padaju na obećanja čarobnih rezultata, sreće i zdravlja.

Samo što je ovaj put sve završilo poremećajem u hrani, od kojeg se Lovato trenutno oporavlja.  Ispostavilo se da je sve umjereno u redu. Pjevačica je čak prestala s dijetama i malo se udebljala. Ali osjeća se još sretnije jer se ne ograničava u hrani.

8. Lili Reinhart

© s_bukley / depositphotos.com, © s_bukley / depositphotos.com

Zvijezda Riverdalea napisala je da je doslovno suludo otvoreno priznati da se izgladnjujete zbog Met Gala. Neodgovorno je to činiti, znajući da milijuni mladih obožavatelja gledaju u svoje idole i slušaju svaku njihovu riječ.

Reinhart je dugo bila zagovornik prihvaćanja tijela. Ona traži da prestane podržavati “slavne osobe čija se cijela slika vrti oko njihovih tijela”. Kaže da općenito nije ljuta osoba, ali je toksičnost industrije stvarno pogađa.