Zašto bismo trebali koristiti samo drvene žlice

U starom Egiptu drvena žlica nije služila isključivo za hranu, već i za nanošenje kozmetike, pa čak i za rituale. I dolazili su u najbizarnijim oblicima, kao pas koji juri ribu ili čučeći mač. Nažalost, danas se drvene žlice često zanemaruju u korist metalnih, plastičnih ili silikonskih, unatoč brojnim prednostima koje pružaju.

1. Materijal utječe na okus hrane.

Ovisno o vrsti drva, žlica može nadopuniti okus obroka, za razliku od plastike. Različite šume imaju različite okuse. Na primjer, voćno drvo i bukva dodaju više slatkoće, dok maslina, orah i hrast daju gorak okus zbog velike količine tanina u njemu, što može poboljšati začinjenu, jako začinjenu hranu.

2. Drvo se osjeća bolje.

Drvene stvari se osjećaju nevjerojatno, ne postoje dva načina. U usporedbi s metalom, plastikom ili silikonom, drvo je mekše, savitljivije i općenito ugodnije na dodir. Drveni pribor također ima deblje ručke, što ga čini lakšim za držanje. Neke ručno izrađene žlice imaju čak i uvrnute ručke koje se lako oblikuju prema vašem stisku i obliku vašeg dlana.

3. Drvo je sigurnije.

Drvo je vjerojatno najsigurniji materijal u kuhinji. Metal može izazvati nezdravu kiselu reakciju, a plastika ispušta kemikalije kada dođe u dodir s vrućim jelima. Oba ova materijala također imaju oštre rubove koji mogu oštetiti vašu usnu šupljinu. Drvo nema nijedan od ovih nedostataka. Ne topi se kao plastika, niti provodi temperaturu kao metal, tako da se nećete opeći i sigurno možete ostaviti žlicu u vrućoj posudi.

Postoji uobičajena zabluda da drvo ima više bakterija nego metal i plastika, ali to nije ništa drugo nego mit. Klice nisu veliki ljubitelji drva jer ono posjeduje prirodna svojstva ubijanja mikroba. S tim u vezi, bilo koji materijal može zaštititi bakterije ako nije opran ili pravilno održavan.

4. Drvo održava tradiciju.

Drvo nas podsjeća na kulturne tradicije na način na koji nijedan drugi materijal ne može. Drvene žlice mogu se prenositi kao naslijeđe kroz generacije – i teško je zamisliti da silikonska žlica dobije tu sličnu čast. Kao što se kaže u sicilijanskoj tradiciji: “Nijedna druga žlica nije dovoljno moćna da otjera sotonu.”

Drvo zadržava vidljive znakove korištenja i starosti, mijenja boju, oblik i teksturu. Nadalje, drvo “pamti” okus jela za koje je korišteno. Ako stalno kuhate po istom receptu s istom žlicom, drvo upija okuse jela. Dakle, možda je drvena žlica tajni sastojak umaka vaše bake!

5. Drvo je praktičnije.

Drvo je jako i čvrsto. Manja je vjerojatnost da će se debela ručka drvene žlice slomiti ili deformirati, što olakšava korištenje pri miješanju gustih jela poput gulaša ili karamela. Drvo, budući da je prirodno mekano, ne grebe posuđe kao metal i ne izaziva kristalizaciju u receptima osjetljivim na temperaturu. Osim toga, drveni alati mogu trajati cijeli život ako se pravilno održavaju.

6. Drvene žlice bolje su za okoliš.

Naravno, drvo je organski, obnovljivi resurs, pa ako želite ostati ekološki prihvatljiviji, odlučite se za drvenu žlicu. Budući da nisu izrađene od sumnjivih kemikalija, neće pronaći put do okoliša ili vašeg doma. Drveni pribor često ručno izrađuju i lokalni obrtnici, pa je lakše pronaći etički proizvedene alate.

Bonus: kako se brinuti o drvenim žlicama

Drvo je zahtjevan materijal, koji zahtijeva više ljubavi i pažnje od svojih kolega. Ne radi dobro u perilici posuđa ili namočen u vodi – umjesto toga, mora se oprati sapunom i osušiti odmah nakon upotrebe. S vremena na vrijeme treba posebnu “njegu” u obliku zaštitnog ulja poput ulja lana, sezama ili maka.