Starije žene suočavaju se sa usamljenošću i odlučuju da žive zajedno u inovativnom projektu

Usamljenost u starijoj dobi može biti teško i izazovno putovanje za mnoge starije žene. Gubitak posla, doma i osjećaja pripadnosti može ostaviti duboke ožiljke. Međutim, na kraju tunela nalazi se svjetlo. Danas želimo s vama podijeliti inovativan projekt koji donosi nadu i zajednicu ženama koje se suočavaju s usamljenošću. Ovo će biti uzbudljiva priča o prevladavanju i izgradnji bolje budućnosti.

© ABC News

Izazovi žena u starijoj dobi

© ABC News

Maggie Shambrook, 65-godišnja žena, uživala je u uspješnoj karijeri i sama odgojila svoje troje djece prije nego što je otpuštena s posla. Unatoč naprednim kvalifikacijama, bila je prisiljena osloniti se na džeparac kako bi preživjela. “Izgubila sam posao i prebivalište u kojem sam živjela 25 godina”, rekla je. “Suočila sam se s poteškoćama na privatnom tržištu najma, jer sam primala subvenciju. Prijavila sam se za 30 nekretnina, ali nisam mogla pronaći mjesto za život.”

Maggiena priča je česta među starijim ženama, koje predstavljaju najbrže rastuću skupinu beskućnika u zemlji. Kada žene odu u mirovinu, u prosjeku imaju plaću koja je gotovo polovica onoga što zarađuju muškarci. Naglašava da je primljeni iznos “neprocjenjiv” za žene, jer može poslužiti kao dodatak fiksnom dohotku, kao što je starosna mirovina. “Trošenje svega na stanarinu je poražavajuće”, rekla je.

Nova nada

© ABC News

Suočene sa stalno rastućim tržištem najma i nemogućnošću posjedovanja vlastitog doma, Maggie Shambrook i druge žene zatražile su podršku novoosnovane zaklade Sharing With Friends. Ova organizacija, koja je trenutno u procesu dobivanja dobrotvornog statusa, nastoji pružiti priliku ženama da ulažu u pristupačan dom posebno dizajniran za njih.

© ABC News

Pilot projekt je osmišljen tako da stane na prigradsko zemljište površine 800 m² koje osigurava dobrotvorna organizacija. Ideja je da pet žena uprihodi iznos podijeljen jednako, čime će se financirati izgradnja pristupačnog i prilagođenog smještaja. Mjesto se sastoji od pet privatnih soba, zajedničke praonice rublja, knjižnice i vrta.

Izgradnja zajednice snova

Arhitektica zadužena za projekt, Eloise Atkinson, suočila se s izazovom uravnoteženja troškova s podnošljivošću. “To je potaknulo brojne rasprave o tome što su žene spremne podijeliti i koje prostore trebaju kao privatne”, istaknula je Eloise. “Važno je zapamtiti da ne postoji univerzalno rješenje. Čak i kada okupite pet žena, postoji pet različitih skupova prioriteta i kompromisa koje treba uzeti u obzir.”

© ABC News

Prvih pet žena koje su se pridružile programu sastalo se na radionici koju je promovirao Sharing with Friends. Linda Hahn (63) istaknula je da dio procesa uključuje istraživanje želja i potreba svake osobe. “Ključno je međusobno upoznavanje i razumijevanje međusobnih vrijednosti, jer je to temelj kompatibilnosti”, pojasnila je.

Ne samo da ovaj koncept nudi stambeno rješenje za neudane žene, već se bavi i još jednom zabrinjavajućom situacijom – usamljenošću. To je bio jedan od glavnih razloga zašto je sudjelovala 73-godišnja Barbara Symes. “Nemam članove obitelji, pa mi je osjećaj zajedništva važan”, podijelila je Barbara.

Uzbudljiva budućnost

© ABC News

Susan Davies, predsjednica udruge Sharing with Friends, otkrila je da u svojoj bazi podataka ima 120 žena željnih istraživanja ove ideje. “Postoji nekoliko rješenja za problem smještaja starijih žena u našim zajednicama”, kazala je. “Ovo je bilo ono za što, na temelju naših veza sa Zontom, vjerujemo da možemo ostvariti stvar.” Zonta je svjetska organizacija koja se bori za prava i osnaživanje žena.

“Postoji 45 Zonta klubova u zajednicama diljem države i sigurno ćemo se zalagati da te organizacije zajednice usvoje naš model.” Iako još uvijek postoje izazovi koje treba prevladati, poput lokalnih propisa o planiranju, ova skupina žena sada predviđa svjetliju budućnost daleko od usamljenosti!