10 svakodnevnih stvari koje potajno uništavaju vašu kožu

Budimo iskreni, svi se očajnički nadamo da će naša koža stariti kao fino vino. I dok je naš izgled pomalo genetski, ono što je fascinantno je da 90% kako naša koža stari potpuno ovisi o nama i našim svakodnevnim rutinama njege kože.

1. Dopuštanje da proizvodi za kosu dodiruju vašu kožu

© shutterstock.com, © depositphotos.com

Mnogi proizvodi za kosu, uključujući šampon, regenerator i druga sredstva za oblikovanje kose, proizvode efekte začepljenja pora na vašoj koži i uzrokuju izbijanja na koži, poput akni, prištića i drugih iritacija na vlasištu i licu. To se događa zato što se proizvodi za kosu često sastoje od sulfata za koje se zna da začepljuju pore vaše kože.

Da biste to spriječili, razmislite o prelasku na proizvode za kosu koji nisu sulfatni. Nadalje, radi bolje zaštite, korisno je koristiti traku za znoj na čelu i pokriti lice čistim ručnikom sljedeći put kada koristite proizvode za kosu.

2. Korištenje previše proizvoda za njegu kože

Prebacivanje između nekoliko proizvoda za njegu kože može biti izazov za vašu kožu, jer novi konzervansi i sastojci mogu aktivno doprinijeti izbijanju akni i pogoršati vašu kožu. To uključuje i proizvode za njegu kože od akni, koji mogu negativno utjecati na vašu kožu ako se prekomjerno koriste.

Umjesto eksperimentiranja s različitim proizvodima za njegu kože, pokušajte se držati 1 ili 2 i dajte im vremena da proizvedu blagotvoran učinak na vašu kožu.

3. Nepravilno korištenje proizvoda za uklanjanje dlaka na licu

© shutterstock.com© shutterstock.com

Nepravilno uklanjanje dlaka na licu s komedogenim proizvodima koji imaju karakteristike začepljenja pora često može uzrokovati izbijanje akni na vašem licu. Dakle, u osnovi mijenjaš jedan problem za drugi.

Da biste bili sigurni da pravilno čistite dlake na licu i sprječavate daljnje iritacije na koži, izbjegavajte proizvode s najčešćim sastojcima za začepljenje pora (kao što su kokosovo ulje, palmino ulje i pšenične klice), držite se netoksične kozmetike i pokušajte potražiti ne-komedogene etikete.

4. Daleko Putovanje

Kada putujete na neko novo mjesto, izlažete kožu novom okruženju koje može biti štetno za vašu kožu. Čimbenici kao što su učinak sunca, topline, hladnoće i vlage mogu pridonijeti iznenadnom pogoršanju vaše kože, što potiče izbijanje akni.

Kako biste spriječili negativne učinke koje promjena okoline može predstavljati na vašoj koži, najbolje je prilagoditi se novim uvjetima u koje ulazite. Izbjegavajte dugotrajno izlaganje koži i koristite kremu za sunčanje, po mogućnosti s cinkovim oksidom. A ako ste izloženi hladnim temperaturama, pokušajte izbjeći dehidraciju kože vlaženjem kože.

5. Toksini u odstranjivaču šminke

© shutterstock.com© shutterstock.com

Još jedna uobičajena kozmetika koja može uzrokovati začepljenje pora i izbijanje akni su toksični sastojci koji se nalaze u vašem sredstvu za uklanjanje šminke. Iako su proizvodi za šminkanje sami problematični, rutina njege kože koja se koristi za uklanjanje šminke također pridonosi iritaciji kože.

Još jednom, rješenje ovog problema bilo bi korištenje ne-komedogenih proizvoda. Također, predlažemo temeljito pranje lica prilikom uklanjanja šminke kako biste učinkovito uklonili bilo kakvo nakupljanje šminke, ulja i prljavštine nakon dugog dana.

6. Jedenje prerađene hrane

Hrana s visokim udjelom ugljikohidrata, poput kolača ili hamburgera, može izazvati izbijanje akni. Zbog visokog glikemijskog indeksa, hrana bogata ugljikohidratima može izazvati iritaciju kože jer izravno utječe na razinu šećera u krvi.

Kako biste osigurali da prehrana s visokim udjelom ugljikohidrata ne utječe negativno na vašu kožu, svakako smanjite grickalice i više se oslonite na visokoproteinsku hranu sa zdravijim tvarima i, naravno, konzumirajte puno voća i povrća.

7. Spavanje na trbuhu

Vaš jastuk upija sve, a kada spavate, lice vam je usko pritisnuto na sve materijale na jastuku, što zauzvrat uzrokuje izbijanje akni i začepljuje pore.

Često slinimo u snu, pogotovo kada spavamo na jednoj strani lica, što rezultira začepljenjem pora i apsorpcijom negativnih materijala koji mogu uzrokovati izbijanje akni i iritaciju kože. Da biste izbjegli ovu štetu na koži, pokušajte spavati na leđima.

8. Pretjerano ribanje lica ručnikom

Kada previše ribate lice ručnikom, izlažete kožu dodatnom pilingu koji negativno utječe na vaš ten.

Kako biste bili sigurni da ne uzrokujete neželjenu iritaciju kože, operite lice ručnikom 3 do 4 puta tjedno i smanjite izloženost nepotrebnom pilingu.

9. Pranje vodom koja je prevruća ili hladna

Kada je riječ o zdravlju vaše kože, temperatura vode je ključna. Hladna voda ne uklanja učinkovito svu nepotrebnu nakupine na koži, dok je poznato da topla voda iritira i isušuje vašu kožu.

Najbolja temperatura vode za učinkovito čišćenje kože bila bi mlaka, jer uklanja nakupljanje na vašoj koži uz očuvanje zdravih ulja u tom procesu. Pokušajte pronaći to “slatko mjesto”, koristite vodu s temperaturom od oko 98ºF do 108ºF (36,5ºC do 40,5ºC).

10. Ne perete lice ujutro

Nakupljanje ulja, prljavštine i bakterija rezultat su dugog noćnog sna. I dok spavamo noću, naša koža prolazi kroz proces popravka, što zauzvrat uzrokuje da naša koža proizvodi ulje i toksine.

Ako se to nakupljanje ne ispere pravilno ujutro, može ozbiljno ostarjeti naša lica, izravno doprinijeti većem broju bora i ometati proizvode za njegu kože, kao što je krema za sunčanje. Zato se preporuča oprati lice odmah ujutro kako biste se mogli osvježiti, očistiti pore i započeti dan svježom kožom.