7 tehnika samoobrane za žene koje preporučuje profesionalac

Victor Lyalko, priznati majstor borilačkih vještina, napisao je knjigu u kojoj je opisao najučinkovitije metode samoobrane za pomoć ženama ako su napadnute.

1. Za početak zapamtite ranjiva mjesta.

Nije važno koliko je velik ili težak vaš napadač jer možete pobijediti svakoga ako znate gdje su najranjivija mjesta. Glavni su: oči, nos, grlo, prsa, koljena i prepone.

Možete napadati na koji god način želite, ali da biste bili sigurni, morate zapamtiti da su najučinkovitiji potezi usmjereni na ta područja.

2. Najjednostavniji i najučinkovitiji potezi:

Jedan od najboljih poteza koji će svakog diva natjerati da cvili ili baci na koljena je hvatanje zapešća. Jednom rukom uhvatite njegov mali prst i prstenjak, a drugom srednji i kažiprst i savijte zapešće naprijed.

Ako ne možete uhvatiti protivnika za ruku, udarite ga šakom ili prstom između ključnih kostiju ili u njegovu “adamovu jabučicu”. To će vam omogućiti da dovoljno dezorijentirate protivnika da će mu trebati puno vremena da se vrati k sebi.

Najočitije područje za napad su prepone. Svi tečajevi samoobrane savjetuju ciljanje na ovo područje.

Udaranje u ovo područje doslovno će paralizirati napadača i imat ćete dovoljno vremena za bijeg.

3. Ako su vas zgrabili sprijeda:

Ako ste uhvaćeni s prednje strane i ne možete podići ruke, učinite sljedeće: pomaknite ruke naprijed i napravite šaku. To će stvoriti dovoljno prostora između vas i napadača.

Nakon toga udarite čelom u nos napadača. To će natjerati napadača da se odmakne od vas. Sada ga udari koljenom u prepone.

Ako još ima mjesta između vas i napadača, postoji način na koji se možete zaštititi pomoću dlana. Ispravite lijevu ruku i desnom rukom udarite napadača po bradi i nosu. Zatim ga udarite u prepone. Tako će napadač biti dugo dezorijentiran i neće se moći pomaknuti.

4. Kako osloboditi ruke:

Lako možete pobjeći iz uporišta ako se sjetite “pravila palca”: zakrenite ruku na stranu napadačevog palca.

Ako vas čvrsto drži za ruku, zarotirajte zapešće prema palcu. Kad vam je ruka ispod napadačeve, povucite ruku što jače možete.

5. Ako su vas zgrabili s leđa:

Napadači često dolaze s leđa jer je tako najlakše držati ruke žrtve da ih ne može pomaknuti.

Da biste se oslobodili, brzo se sagnite unatrag i pokušajte udariti napadača stražnjim dijelom glave. U redu je ako to ne možete učiniti: poanta je natjerati napadača da jednu nogu stavi naprijed.

Sada se brzo sagnite, uhvatite njegovu nogu i ustanite povlačeći je sa sobom. Sada će napadač izgubiti ravnotežu i moći ćete savladati čak i najvećeg protivnika.

6. Ako su vam prišli i zgrabili vas sa strane:

Udarac laktom jedan je od najopasnijih pogodaka u svim vrstama borilačkih vještina. To je upravo pogodak koji vam treba ako vam se priđe sa strane.

Udarite napadačevu sljepoočnicu, čeljust ili nos lučnim potezom. Nakon toga, napadač će napraviti nekoliko koraka unatrag. Sada ga udarite u trbuh ili prsa. Udarci laktom su toliko jaki da će dezorijentirati svakog protivnika.

7. Ako ste bili gurnuti uza zid:

Vrlo često se događa da napadači pokušavaju stjerati svoje žrtve u kut ili ih gurnuti uza zid. U ovoj situaciji potrebno je sjetiti se najranjivijih mjesta i pogodite jedan od njih ovisno o vašem položaju.

  • Ako su obje napadačeve ruke podignute, ispravite dlan i udarite ga u pazuh.
  • Ako ti je jedna ruka spuštena, postoji šansa da pogodite protivnika u prsa, vrat ili čeljust.
  • Ali jedan od najučinkovitijih i najsnažnijih pogodaka je udarac glavom. Čučnite malo da budete niže od protivnika. Zatim brzo skoči i udari ga čelom u čeljust. Ovaj potez će odmah dezorijentirati napadača i dati vam priliku da pobjegnete.

Illustrated by Činjenice