Tragična priča o Jessica Lange, koja je odlučila da se više nikada neće udati

Poznata po ulogama u hitovima poput Tootsie, King Kong i American Horror Story, osobni život Jessice Lange bio je prilično težak. Sa samo 21 godinom udala se za fotografa, a nekoliko godina kasnije razvela. Nakon toga, glumica se više nije udavala.

Njezin život prije slave

Rođena 20. Aprila 1949. u Minnesoti, Jessica Phyllis Lange potječe iz različitih sredina. Ima njemačke, nizozemske i finske korijene. Jessica je imala šesteročlanu obitelj, uključujući dvije starije sestre, Jane i Ann, i mlađeg brata Georgea. Otac joj je radio kao učitelj i kao trgovački putnik, dok joj je majka bila domaćica. Zbog očeve profesije, obitelj Lange morala se često seliti i seliti iz grada u grad.

Jessica je 1967. dobila stipendiju za studij umjetnosti i fotografije na Sveučilištu u Minnesoti. Za to vrijeme susrela se sa španjolskim fotografom Pacom Grandeom, za kojeg se kasnije udala 1970. godine. Nakon toga, Lange je odlučila napustiti svoje fakultetsko obrazovanje u potrazi za boemskim načinom života. Zajedno s Pacom krenula je na putovanje preko Sjedinjenih Država i Meksika u mikrobusu, prihvaćajući nomadsko postojanje.

Početak njezine karijere u filmovima

© Tootsie / Columbia Pictures and co-producers

Avanturistički život para na kraju ih je odveo u Pariz, ali kako su se tamo smjestili, njihova se veza počela raspadati. Dok je bila u Gradu svjetlosti, Lange je otkrila svoju strast prema kazalištu pantomimičara. Također je ušla u svijet modelinga. Njezina karijera doživjela je značajan zaokret kada ju je primijetio holivudski producent Dino De Laurentiis, što je dovelo do njezina filmskog debija u remakeu King Kong 1976. godine, gdje je osigurala ulogu dame u nevolji. Unatoč uspjehu filma, njezinu ulogu kritizirali su kritičari, a dvije godine nije mogla dobiti još jedan posao.

Ali ovo je bila samo prepreka u njenoj karijeri. Jessica Lange je 1982. ušla u povijest zaradivši nominacije za Oscara i za najbolju glumicu (Frances) i za najbolju sporednu glumicu (Tootsie). Ovo postignuće nije viđeno više od četiri desetljeća. U svojoj slavnoj karijeri do sada je osvojila dva Oscara, 3 Emmyja, nagradu Tony i 5 Zlatnih globusa.

Jordan Strauss/Invision/AP/East News

Njene veze nikad nisu uspjele.

Osobni život Jessice Lange bio je obilježen nizom veza. Bila je u braku s fotografom Franciscom “Pacom” Grandeom od 1970. do 1982., iako su se rastali ranije. Razvod je finaliziran početkom 1980-ih, uključujući neobjavljene isplate alimentacije. Tijekom kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih, Lange je bila u romantičnoj vezi s poznatim latvijskim baletanom Mihailom Baryshnikovim. Zajedno su dobili svoje prvo dijete, Aleksandru Lange “Shura” Baryshnikov, 1981. godine.

Lange je 1982. godine stupila u vezu s dramaturgom Samom Shepardom. Postali su roditelji dvoje djece: Hannah Jane Shepard i Samuela Walkera Sheparda. Njihova veza vidjela ih je kako žive na raznim lokacijama, uključujući Virginiju, Novi Meksiko, Minnesotu i New York, prije nego što su se rastali 2009. godine.

Nikad se nije udala nakon razvoda.

Jessica Lange i Sam Shepherd bili su zajedno 27 godina, ali njihova veza nikada nije napredovala do braka. Prema njoj, Samu nije bilo lako. Par je također imao problema s odanošću. I Jessica i Sam su varali svoje prijašnje partnere. Sam je priznao da žali što je ostavio ženu i dijete zbog Jessice.

Također je bila iskrena o svojim borbama s teškom depresijom. Svoje borbe opisuje kao bitan izvor za svoju kreativnost, gdje borave tjeskoba, bijes i tuga.

Odlučila je ne dopustiti da je negativi povuku.

© Marlowe / Parallel Film Productions and co-producers

Nakon što je rodila djecu, njezina su djeca postala središte njezina svemira. Vjeruje da su joj dali novi pogled na život. “Svaki potez koji napraviš je s nekim drugim na umu. Voljela sam biti majka više od svega na svijetu”, otkriva.

Unatoč osobnim izazovima, Lange je aktivno pridonosila društvenim ciljevima. Ambasadorica je dobre volje u Fondu Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF). Osim toga, početkom 1990-ih udomila je dijete s invaliditetom iz Rumunjske, pokazujući svoju predanost humanitarnim ciljevima.

© Marlowe / Parallel Film Productions and co-producers

Jessica Lange je još uvijek aktivna u industriji, ali glasno govori o tome kako Hollywood daje nepoštenu vrednost muškarcima. Njezina posljednja glavna uloga bila je u filmu MarloweBaš kao i ona, i njezina kolegica iz American Horror Story Kathy Bates, još uvijek oduševljava publiku.