Tragični razlog zašto je jedan čovjek zapravo zauvijek pomodrio

Najpoznatiji plavi čovjek na svijetu, Paul Karason, također nazvan Papa Štrumpf, rođen je kao pjegavi dječak riđe kose. U 2000-ima postao je internetska senzacija i mnogo puta se pojavljivao na TV-u, otvoreno govoreći o svom stanju. Otkrijmo zajedno zašto je Karason pomodrio i kako je postao opomena.

© Inside Edition / YouTube

Paul Karason imao je kožnu bolest zbog koje mu se koža perutala, kao i refluks kiseline i artritis. Provodeći vlastita istraživanja kako bi poboljšao te bolesti, otkrio je otopinu srebra u vodi, također poznatu kao koloidno srebro.

Koloidno srebro naširoko se koristilo kao antibiotik još prije izuma penicilina 1930-ih. Zabranjen je 1999. u lijekovima koji se izdaju bez recepta nakon što su znanstvenici otkrili da može ozbiljno oštetiti unutarnje organe.

© Inside Edition / YouTube

Pokojni Paul Karason i njegova supruga Joanne.

Karason je više od 10 godina pio ono za što je vjerovao da je čudesni lijek. Štoviše, čak je počeo nanositi srebrni pripravak izravno na kožu; tvrdio je da su njegov refluks kiseline i artritis jednostavno nestali. “Imao sam toliko jak artritis u ramenima da nisam mogao skinuti majicu. I sljedeća stvar koju sam shvatio je da je jednostavno nestalo”, rekao je.

Zbog nakupljanja srebra u njegovoj koži, počeo je plaviti i patio je od trajnog i rijetkog stanja zvanog argirija. Tek kada je Karason sreo starog prijatelja koji ga je upitao: “Što si to učinio sebi?” je počeo shvaćati da je postao plav.

© Inside Edition / YouTube

Karason je tvrdio da njegova plava koža ima mnoge prednosti – nikada nije dobio opekline niti je morao nositi sunčane naočale. Međutim, bilo je nekih nuspojava koje on nije cijenio, poput toga da su ljudi prema njemu “malo pristojni”. Štoviše, Karason je priznao da nije mogao dobiti posao zbog otpora poslodavaca da zaposle “ljude koji su plavi ili koji su primjetno drugačiji”.

Nažalost, Paul Karason preminuo je 2013. kada je imao 62 godine zbog srčanih komplikacija.

Priča Papa Štrumpfa služi kao vrijedna lekcija o važnosti opreza kada su u pitanju kućni lijekovi. Iako je prirodno željeti pronaći jednostavna rješenja za zdravstvene probleme, važno je biti svjestan da takvi lijekovi ponekad mogu predstavljati ozbiljne rizike. Uvijek je bolje posavjetovati se s liječnikom i slijediti njegove savjete za siguran i učinkovit tretman.