Bake i djedovi koji čuvaju svoje unuke žive duže, prema znanosti

Većina nas ima nježna sjećanja na vrijeme provedeno s bakom i djedom. Uvijek su bili blizu da podijele svoju mudrost i daju zagrljaje i poljupce. Gledajući unatrag s udaljenosti od mnogo godina, uvijek su imali puno prekrasnih priča o životu. Ti dani nikada neće nestati. I tako je dobro znati da bake i djedovi ubiru veliku korist od svojih interakcija s djecom.

© Depositphotos.com

Koliko često tvoji roditelji pitaju hoće li ikada imati unuke? Ako vaš odgovor još uvijek nije, vrijeme je da razmislite. Prema ovoj studiji, bake i djedovi koji brinu o unucima imaju 37% manji rizik smrtnosti od odraslih iste dobi bez ikakvih obveza skrbi.

© Shutterstock.com

Tijekom studije, istraživači su pratili zdravstvene ishode od više od 500 ljudi u dobi od 70 i više godina koji su sudjelovali u Berlinskoj studiji starenja. Sudionici su intervjuirani i testirani svake dvije godine od 1990.

A rezultati su pokazali da je oko 50% onih koji su čuvali djecu još uvijek živo 10 godina nakon prvog intervjua i testiranja. S druge strane, 50% onih koji nisu pružili nikakvu skrb ili pomoć umrlo je u roku od 5 godina od početnog sastanka.

© Moana / Walt Disney Pictures

“Ovo istraživanje pokazuje pozitivnu vezu između brige i duljeg životnog vijeka kod starijih ljudi, no možemo samo nagađati zašto”, rekao je dr. David Coall, jedan od znanstvenika. Mogući razlog bi mogao biti duboko ukorijenjen u našoj prošlosti. U prošlosti je “pomoć u brizi za djecu bila ključna za opstanak ljudske vrste”.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Zapravo, unuci također imaju koristi od vremena provedenog s bakom i djedom. Istraživanje sveučilišta u Oxfordu pokazuje da bake i djedovi igraju važnu ulogu u dobrobiti svojih unuka. Štoviše, djeca s visokom razinom uključenosti djedova i baka imala su manje emocionalnih problema i problema u ponašanju.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Čini se da je vrijeme provedeno zajedno korisno i za bake i za unuke. No, važno je napomenuti da bi bake i djedovi stvarno trebali željeti biti uključeni. Inače, to ih može naglasiti.

Preview photo credit Depositphotos.com