Upoznajte najplodniju ženu na svijetu, s 44 djece u 43. godini

Zamislite podizanje 44 djece kao samohrana majka. Kako biste se nosili s izazovima hranjenja, oblačenja, obrazovanja i pružanja ljubavi svima njima? To je stvarnost za Mariam, ženu koja drži rekord za najviše djece rođene na svijetu. Pročitajte više da biste saznali više o ovoj izuzetnoj ženi koja dokazuje da majka može proći kroz sve kada su u pitanju njena djeca.

Djetinjstvo ispunjeno tragedijama.

© Ugandatimes / Wikimedia Commons© CC BY 4.0

Mariam je rođena 25. decembra 1980. godine u centralnom Ugandi. Nikada nije imala priliku uživati u svojoj mladosti, jer su je udali u ranoj dobi za 40-godišnjeg muškarca. On je loše postupao prema njoj. Postala je trudna prvi put kao tinejdžerka i rodila blizance.

Njeno zdravstveno stanje dovelo je do velike porodice.

© Drew Binsky / Youtube

Nekoliko godina kasnije, Mariam je imala trojke, a zatim četvorke. Brzo je shvatila da ima rijetki genetski poremećaj koji uzrokuje proizvodnju više jajnih ćelija u svakom ciklusu ovulacije. To dovodi do učestalih višestrukih rođenja. Rekla je da je njen otac imao isti poremećaj i da je imao 45 djece s različitim ženama. Svi su bili blizanci, trojke, četvorke ili petorke.

Željela je prestati rađati, ali su je ljekari odgovorili.

© DW News / Youtube

Mariamino stanje, poznato kao hiperovulacija, takođe je uzrokovalo da su joj jajnici bili veći od normalnih. Lekari su joj savetovali da nastavi rađati, jer bi prestanak mogao dovesti do zdravstvenih komplikacija. Nije imala pristup planiranju porodice niti kontracepciji, a njen muž je odbio da joj pomogne.

Do svoje 23. godine, imala je 25 djece. Do svoje 36. godine imala je 44 djece, uključujući tri kompleta četvorki, četiri kompleta trojki i šest kompleta blizanaca. Imala je ukupno 15 trudnoća, a šestoro djece umrlo je pri rođenju ili neposredno nakon toga. Ima 16 kćeri i 22 sina.

Ima svjetski rekordni naslov.

Mariamina plodnost ne može se uporediti ni s jednom drugom ženom na svetu. Prema Ginisovim rekordima, najviše djece rođeno jednoj majci je 69 između 1725. i 1765. godine. Međutim, imala je 27 trudnoća, svaka s višeplodnom trudnoćom. Mariam je imala 15 trudnoća, svaka s najmanje dvoje djece. Četvrta je najplodnija majka u istoriji i najplodnija žena koja živa.

Njen muž ju je napustio i ostavio je bez krova nad glavom, ali nikada nije odustala od svoje djece.

© DW News / Youtube

Mariamin muž nije je podržavao niti se brinuo o deci. Često ih je zlostavljao i zanemarivao. Napustio ju je 2015. godine, kada je bila trudna sa svojim poslednjim setom blizanaca. Prodao je i njihovu farmu, gde su živeli, i ostavio ih bez krova nad glavom. Mariam i njena djeca preselili su se kod njene bake, koja je ubrzo preminula. Mariam se zatim morala boriti za vlasništvo nad kućom, koju još uvijek otplaćuje na rate. Sada je samohrana majka, koja mora sama brinuti za svoju djecu.

Mariam je prošla kroz mnogo teškoća i izazova u svom životu, ali nije izgubila nadu. Radi kao frizerka, krojačica, travarka i poljoprivrednica kako bi zaradila novac. Takođe uzgaja useve i stoku kako bi nahranila svoju porodicu. Trudi se poslati decu u školu, ali neki od njih su napustili školovanje zbog nedostatka sredstava. Voli svoju decu i želi im bolji život nego što je imala ona.

Takođe želi podići svest o potrebi za obrazovanjem o reproduktivnom zdravlju. Godine 2019. godine podvrgnula se operaciji kako bi sprečila dalje trudnoće. Rekla je da je srećna s decom koju ima i da su oni blagoslov. Ona je jaka i otporna žena, koja zaslužuje divljenje i poštovanje. Ona je Mariam Nabatanzi Babirye, majka od 44 djece.