10 činjenica o kavi koje bi vas mogle natjerati da razmislite o svojoj šalici

Ako ste mislili da je vaša ljubav prema kavi odjeknula diljem svijeta, samo ste djelomično u pravu. Dok mnogi više vole kavu kao svoju dnevnu šalicu za razbuđivanje, piće koje se najviše konzumira u svijetu, osim vode je čaj. Iako je to samo jedna zanimljiva činjenica o kavi, postoji još mnogo iznenađujućih stvari koje bi vas mogle natjerati da na svoju kavu gledate malo drugačije.

1. Uzimanje tableta protiv bolova s ​​kavom poboljšava njihovu učinkovitost.

Ako ste ikada uspjeli otkloniti glavobolju šalicom kave, upravo ste koristili kofein kao učinkovito sredstvo protiv bolova, a to rade i farmaceutske tvrtke. Ako primijetite sastojke popularnih OTC lijekova protiv bolova, mnogi od njih mogu imati kofein kao sastojak jer on povećava učinkovitost ovih lijekova za čak 40%.

2. Finska konzumira najviše kave na svijetu.

Brazil je najveći svjetski proizvođač kave, a slijede ga Vijetnam i Indija. Ali kada je u pitanju potrošnja, Finska je najveći konzument kave na svijetu, s time da većina Finaca konzumira 12,5 kg kave svaki godišnje. Jedina druga nacija koja godišnje popije više od 10 kg (22 lbs) kave je Švedska.

3. Kava je prastara, a otkrile su je koze.

Legenda kaže da je etiopski pastir koza, po imenu Kaldi, otkrio kavu kada su njegove koze jele bobice s drveta i nisu htjele spavati noću. Kaldi je to ispričao opatu lokalnog samostana koji je također otkrio njena energetska svojstva pa tako i legendu o kavi i njenom uzgoju. Povijesno gledano, uzgoj i trgovina kavom započeli su na Arapskom poluotoku, negdje u 15. stoljeću.

4. Mnogi su pokušali zabraniti kavu, ali nisu uspjeli.

Mnoge su vođe mnogo puta pokušali zabraniti kavu, nazivajući je buntovnom prema popularnim osjećajima. Dogodilo se to u 16. stoljeću u Meki, ali iu Italiji, ali uvijek je na vlasti bio netko tko je previše volio kavu da bi bila zabranjena. I Švedska ju je pokušala zabraniti u 18. stoljeću, ali ništa nije uspjelo, a kava je tu da ostane.

5. Možete se predozirati kofeinom.

Predoziranje kofeinom vrlo je, vrlo rijetko, ali je moguće ako se u kratkom razdoblju popije dovoljno pića s kofeinom, što odgovara 30 šalica kave. Ipak, više od 400 mg kofeina može uzrokovati nervozu, nesanicu, pa čak i razdražljivost. Da biste unijeli toliko, trebate popiti između 4-8 šalica kave, ovisno o jačini.

6. S kofeinom nije isto što i bez kofeina.

Možda vam se više sviđa okus kave nego okus, ali kava bez kofeina koju preferirate možda ipak sadrži kofein. U prosjeku, šalica kave bez kofeina još uvijek sadrži 7 mg kofeina, za razliku od 70-140 mg kofeina u šalici normalne kave. Dakle, ako ste alergični na kofein ili ga želite potpuno izbaciti iz svoje prehrane, bezkofein nije idealan, to su zamjene bez kofeina.

7. Najskuplja kava na svijetu dolazi od kakice.

Najskuplja kava na svijetu, Kopi Luwak, dolazi od zrna kave ekstrahiranih iz izmeta Azijske palme cibetke u Indoneziji. Životinja je sklona samo najzrelijim bobicama kave i daje djelomično probavljena i donekle fermentirana zrna u izmet, koji se zatim skuplja, pere, prži i melje.

Nažalost, iako se to prije radilo u divljini, velika potražnja osigurava da plantaže kave sada drže ova stvorenja slična mačkama u kavezima, a većina njih ne poštuje odgovarajuću sigurnost ili higijenu životinja.

8. Ispijanje kave može vam produžiti život.

Nekada je kava bila na popisu kancerogenih tvari i smatralo se da uzrokuje rak. Danas studije dokazuju da ljudi s umjerenom konzumacijom kave, 1-4 šalice dnevno, imaju duži životni vijek. Postoji i smanjenje rizika od smrti za 8-15%, a druge studije dokazuju da osobe koje piju kavu imaju bolje kardiovaskularno zdravlje.

9. Mljevena kava ima bube.

Većina agencija za hranu, uključujući FDA, dopušta da sva hrana koju konzumiramo ima određene nedostatke. Prema pravilniku FDA-e, kava u prahu smije sadržavati 10 mg dijelova kukaca ili čak životinjskog izmeta ili dlake, po funti (450 g). Oko 4-6% graha, prema broju, također je dopušteno biti zaraženo ili pljesnivo.

10. Kava može smanjiti veličinu grudi.

Ako želite smanjiti grudi, kava, odnosno kofein u njoj, može biti pravi izbor. Nova studija pokazuje da kofein može smanjiti veličinu grudi kod žena, a što se više kave konzumira, to je učinak jači. Ali to je točno samo ako imate specifičan gen za to, tako da samo određene žene mogu iskoristiti ovu neočekivanu korist.

© Viorel Sima / Shutterstock.com