7 drevnih indijskih tajni raskošne kose koju žene još uvijek slijede stoljećima kasnije

Ajurvedsko znanje nastalo je u Indiji prije više od 5.000 godina i oblik je znanosti o liječenju. Suvremeni život može učiniti da se osjećamo kao da bismo trebali koristiti najnovije kozmetičke proizvode za postizanje izgleda i kose kakvu želimo. No, provjerene metode koje su tisuće godina koristile indijske žene mogle bi bolje postići gustu, zdravu i sjajnu kosu.

1. Korištenjem tehnike Balayam

Ovo je tehnika joge koja je također oblik akupresure i refleksologije. Uključuje trljanje noktiju jedna o drugu (ne palčeve) jednakom snagom oko 5-10 minuta dnevno. Palac treba biti uspravan.

Vjeruje se da ispod noktiju postoje točke pritiska koje mogu potaknuti protok krvi u tjeme, čime se potiče rast kose. Ova metoda sporo gori i zahtijeva strpljenje, a rezultati mogu potrajati nekoliko mjeseci.

2. Korištenje” shikakaija” u vašoj rutini.

© Dinodia Photos/Hulton Archive/Getty Images© AFP/EAST NEWS

Shikakai je stablo nalik grmu koje raste u Indiji, a koristi za zdravlje kose, beru se i koriste stoljećima. Poznat je kao prirodni šampon, a mahune biljaka prepune su vitamina A, D, E i K, zajedno s drugim antioksidansima. Oni pomažu u opskrbi mikrohranjivima za hranjenje folikula dlake i potiču rast kose.

Listovi, mahune i kora shikakaija suše se i melju u prah, a pomiješani s vodom čine pastu koja se koristi za kosu. Prednosti su beskrajne i mogu dati poticaj u rastu kose, rastvoriti kosu, smanjiti perut, spriječiti ispucale vrhove i učiniti kosu mekom i sjajnom .

3. Korištenje ulja za kosu

© Depositphotos.com

U Indiji se koristi mnogo različitih vrsta ulja za kosu kako bi se vratila vlaga u kosu, svaka s različitim svojstvima. Uljanje kose prakticira se stoljećima i preporučuje se u ajurvedskoj medicini .

Djeluje tako da potiče cirkulaciju krvi, dodaje vlagu i stimulira folikul dlake masiranjem ulja u tjeme, ali previše može biti štetno, pa je ravnoteža ključna. Neka od ulja koja se koriste u Indiji su ulje amle, kokosovo ulje, ricinusovo ulje i bademovo ulje.

4. Pretvaranje kose u pletenice

© Depositphotos.com

Indijke žene pletu od davnina. Iako postoji malo dokaza koji pokazuju da ovo potiče rast kose ,pletivo naše kose ima koristi.

Dok nam je kosa u pletenici, manje je trenja o druge tkanine, što znači da je manje vjerojatno da će se slomiti. Također je manje zapetljavanja kose i nije potrebno toliko četkanje. Ključ je da pletenica bude opuštena i ne previše zategnuta na tjemenu.

5. Korištenje domaćih maski za kosu

© Depositphotos.com© pexels.com© priyankachopra/Instagram

Kad našoj kosi treba malo dodatne ljubavi, maska ​​za kosu može pomoći u pružanju koncentrirane hrane i vlage našoj kosi, ali Indijke koriste prednosti prirodnih sastojaka kako bi svojoj kosi dale malo osvježenja i stimulacije.

Mnoge domaće maske su mješavina sastojaka koje već imamo u našim kuhinjama, poput

meda, avokada, jogurta, jabukovače i aloe vera, da spomenemo samo neke.

6. Korištenje kane za nijansiranje kose

© Depositphotos.com© Depositphotos.com

Kana je prirodna biljka koja može obojiti kosu u crnu ili bordo, pa čak i narančastu boju. Također ima antigljivična svojstva, zbog čega pomaže kod peruti i može smanjiti kosu gubitak i sadrži vitamin E koji pomaže omekšati kosu.

Odlučujete li se za ovo, pazite što kanu koristite jer neke mogu biti mješavine koje sadrže kemikalije .

7. Korištenje jaja za prehranu kose

© sonamkapoor/Instagram© priyankachopra/Instagram

Jaja se koriste od jedanaestog stoljeća za jačanje kose. Sadrže proteine ​​i masti koji kosi daju lijep sjaj.

Jaja se mogu koristiti u maskama za kosu ili samostalno primjenom bjelanjka do korijena i ostavite ih tamo 15-20 minuta.

© EAST NEWS© aishwaryaraibachchan_arb/Instagram

Pregled fotografije Dinodia Photos/Hulton Archive/Getty ImagesAFP/EAST NEWS