Poseban izum pomogao je ujediniti 80-godišnjeg ozlijeđenog glazbenika s klavirom nakon 20 godina

João Carlos Martins, 80-godišnji brazilski klasični pijanist, izgubio je sposobnost sviranja gotovo 20 godina zbog niza tragičnih događaja u svom životu. No, sve se promijenilo zahvaljujući paru posebnih bioničkih rukavica koje su omogućile maestru da konačno ponovno svira svoj voljeni klavir.

Joao Carlos Martins nije bilo koji pijanist.

On je jedan od najboljih pijanista danas. Bio je čudo od djeteta: u dobi od 8 godina već je pobijedio na natjecanju igrajući Bacha. Na vrhuncu svojih vještina mogao je svirati 21 notu u sekundi.

© Marcio De Assis / Wikimedia Commons

Međutim, sudbina nije bila ljubazna prema Joaou. S 24 godine doživio je nesreću koja mu je uzrokovala oštećenje živaca na ruci, atrofirajući mu 3 prsta. Ali najgore će doći kada je imao 55 godina: tijekom pljačke na jednoj od svojih turneja, João je udaren željeznom cijevi u glavu, ostavljajući ga s ozljedama mozga koje su mu potpuno paralizirale ruku.

Rekao je da nakon što je izgubio ruke, osjećao sam se kao da mu je leš u prsima.

© MCMULLAN CO/SIPA/EAST NEWS

João je prošao kroz 24 operacije, ali ništa mu nije moglo pomoći, prisiljavajući ga da napusti klavir, naizgled zauvijek.

To ga još uvijek nije moglo držati podalje od glazbe.

Atrofirani prsti i paralizirane ruke nisu bili dovoljni da odustane od glazbene karijere. João je postao dirigent 2003. godine, sa 63 godine. Nije mogao okrenuti stranice u rezultatu ili čak zamahnuti palicom, pa je umjesto toga samo posvetio svaki rezultat sjećanju, zabilježite po bilješci – gotovo 5.000 stranica rezultata.

© MIGUEL SCHINCARIOL / AFP / Getty Images

Još uvijek je povremeno svirao klavir, ali iznimno sporo, jer je jedva mogao koristiti prste, svirajući samo jednu notu u sekundi. Tragično smanjenje u usporedbi s 21 novčanicom u sekundi još dok je bio mlad.

“Čarobne” rukavice su sve promijenile.

© maestrojoaocarlosmartins / Instagram

To bi mogao biti njegov život, da nije bilo inženjera koji je vidio maestra kako svira uživo i odlučio smisliti nešto što će mu pomoći. Nakon koncerta prišao je Joãu s prvim prototipom par posebnih bioničkih rukavica. Dizajnirao ih je, analizirajući videozapise Joãovih nastupa i zumirajući snimke zaslona svojih ruku. Ipak, nisu radili.

Kad je inženjer prvi put pokazao Joãu rukavice, našalio se da su za boks, a ne za sviranje klavira.

© MIGUEL SCHINCARIOL / AFP / Getty Images

No, nijedan od njih nije odustao, a nakon testiranja nekoliko modela stvoreno je savršeno podudaranje. Rukavice pružaju potrebnu podršku za svaki prst i mogu se čak “prilagoditi” onome što svira. Nakon više od 20 godina, João se konačno mogao ponovno ujediniti s instrumentom koji je proučavao od svoje 8.

© MIGUEL SCHINCARIOL/AFP/East News

Joao se sada rijetko viđa bez rukavica.

Joao zna da možda nikada neće povratiti svoju brzinu iz prošlosti. Ali on počinje ispočetka, kao da je opet osmogodišnjak.

© maestrojoaocarlosmartins / Instagram

Joao kaže da to može potrajati godinama, ali on će nastaviti gurati. Neće odustati.

© maestrojoaocarlosmartins / Instagram

Bonus: Njegova pudlica zove se Sebastian – počast Bachu, naravno.

© maestrojoaocarlosmartins / Instagram

Preview photo credit MIGUEL SCHINCARIOL / AFP / Getty ImagesMIGUEL SCHINCARIOL / AFP / Getty Images