16 komada nakita iz filmova za koje su se kreatori toliko trudili da zaslužuju Oscara

Kada stvaraju likove u filmu, filmski stvaratelji veliku pozornost posvećuju odjeći. Odjeća može pomoći u prenošenju osobina likova publici, a ponekad ukazuje i na njihov razvoj u priči na ekranu. To može uključivati ​​čak i tako male detalje kao što je nakit. Neki od ovih komada nakita iza sebe imaju priče koje zaslužuju vlastiti film.

Dianina biserna ogrlica u Spencer

© Spencer / Komplizen Film and co-producers

U ovom filmu, koji govori o ključnom trenutku u povijesti Britanske kraljevske obitelji, veliku ulogu igra nakit princeze Diane. Jacqueline Durran, kostimografkinja u Spencer, posvetila je veliku pažnju bisernoj ogrlici. Trebalo je izgledati stvarno, a biseri su morali biti veći nego što su bili u stvarnom životu.

Tvrtka Mouawad kreirala je nakit za film. Prema Durranu, biseri koje vidimo u filmu su stvarni. Njena ogrlica je simbol njenog zatočeništva. Davi je, zatvarajući Dianu u lijep, ali čvrst i hladan kavez. Zato kad potrga ogrlicu, postaje slobodna.

Patricijin nakit u House of Gucci

© House of Gucci / Metro-Goldwyn-Mayer and co-producers

Kostimograf Janty Yates već dugo surađuje s Ridleyjem Scottom. Kada je radio na izgledu za Patriciu Gucci, Yates je odlučio upotrijebiti kostime i dodatke kako bi prikazao promjene u osobnosti lika.

U početku nosi jednostavne modne dodatke. Ali nakon vjenčanja koristi luksuzni, svijetli nakit koji odražava atmosferu 80-ih. Kako bi stvorio pravi izgled, Yates je morao zatražiti pomoć tvrtke Bulgari. Zajedno s Lady Gagom napravili su cijelu kolekciju od novih i starinskih komada.

© House of Gucci / Metro-Goldwyn-Mayer and co-producers

Svaki dan na setu započinjali su pregledavanjem najmanje 30 kutija, radeći na odabiru pravog komada. Trajalo je gotovo sat vremena. Tu je bila i ekipa čuvara koja je trebala paziti na nakit.

U sceni u kojoj Patricia nagovara Maurizija da pokrene obiteljsku tvrtku, Lady Gaga nosi ogrlicu koja je pripadala princezi Yasmin Aga Khan (kćeri princa Ali Khana i Rite Hayworth).

Ukosnice u Memoirs of a Geisha

© Memoirs of a Geisha / Columbia Pictures and co-producers

Na razvoju dijela nakita za Memoirs of a Geisha, Oscarom nagrađena kostimografkinja Colleen Atwood radila je s Robinom Renzijem. Žene su već radile zajedno na setu The Mexican. Robin je imao samo mjesec dana da napravi originalne pribadače.

Atwood je podijelila svoje ideje i nekoliko jeftinih komada iz Japana, a draguljar je kreirao unikatne komade od koralja, bisera i srebra. Nakon što je film izašao, ovaj stil nakita postao je popularan, a mnoge trgovine su ga počele prodavati.

Ogrlica barunice Von Hellman u Cruella

© Cruella / Walt Disney Pictures and co-producers

Mnogi gledatelji primijetili su nevjerojatnu odjeću Emme Thompson i Emme Stone u Cruella. Nakit u ovom filmu također je vrlo zanimljiv. Dijamantna ogrlica koju nosi barunica Von Hellman originalni je komad koji pripada De Beersu. Zove se Arpeggia i sastoji se od 5 dijamantnih niti. Kostimografkinja Jenny Beavan rekla je da je upravo De Beersova ogrlica istaknula pretenciozan stil Barunice.

Tijara kraljice Marije u Downton Abbey

© Downton Abbey / Carnival Film & Television and co-producers

Proizvođač nakita Andrew Prince radio je na ovoj seriji. Neki su komadi već bili u njegovoj kolekciji, a neki su morali biti izrađeni ispočetka. Isprva je princ osigurao točnu kopiju tijare koju je nosila prava kraljica Marija. Ali nekoliko dana prije snimanja, kostimografkinja Caroline McCall nazvala ga je da mu kaže da postoji problem.

Rekla je da tijara nije prava jer nije izgledala dovoljno impresivno na kameri. Dakle, Prince je morao napraviti neke promjene u zadnji čas kako bi tijara bila veća. Uspio je ispuniti zahtjev za samo 24 sata.

Ovratnik kraljice Ravenne u Snow White and the Huntsman

© Snow White and the Huntsman / Universal Pictures and co-producers

Kostimografkinja Colleen Atwood htjela je stvoriti neobičan look za zlu kraljicu Ravennu. Razvijajući kostime za nju, koristila je različite animalističke reference kako bi istaknula svoju mračnu prirodu. Kraljica se užasava starenja, što se odražava na njezinoj odjeći i nakitu. Što se više boji, to se u njezinoj odjeći češće mogu vidjeti reference na neizbježan kraj.

Atwood je zamolio Stephena Einhorna da izradi poseban ovratnik. Čak mu je donijela kutiju s bubama, nadahnuvši Einhorna da stvori metalnu konstrukciju koja modelira njihove oblike. Ovratnik je bio dosta težak, pa ga je Charlize Theron morala nositi s posebnim jastučićima.

Tijara Laure Henderson u Mrs Henderson Presents

© Mrs. Henderson Presents / BBC Films and co-producers

Kostimografi ne vole koristiti prirodne dragulje u filmovima zbog dodatnih troškova i problema s osiguranjem. Dijamanti jako sjaje na setu i izgledaju previše privlačno na filmu. Zbog toga neki draguljari preferiraju bižuteriju.

Ali tijara koju je Judi Dench nosila u Mrs Henderson Presents sadržavala je prave smaragde i kristale. Kako bi izblijedio sjaj, zlatar ih je prekrio grafitom koji je kasnije isprao.

Ogrlica u Ocean’s Eight

© Ocean’s Eight / Warner Bros. and co-producers

Ogrlica koju možete vidjeti Anne Hathaway kako nosi u ovom filmu kopija je poznate ogrlice. Original je kreirao Jacques Cartier 1931. godine za Maharaju od Nawanagara, koji je uključivao ono što je u to vrijeme bilo poznato kao “najfiniji slap obojenih dijamanata na svijetu”.

Nažalost, Maharadžina ogrlica je izgubljena. Kako bi ga rekreirali, Cartierov stručnjak koristio se arhivskim fotografijama i nacrtima. Izvorno je dizajniran da ga nosi muškarac, pa je kopija morala biti manja, inače bi izgledala prevelika za Anne Hathaway.

Nakit Isabel Archer u The Portrait of a Lady

© The Portrait of a Lady / Polygram Filmed Entertainment and co-producers

Za stvaranje nekih filmova, kostimografi posuđuju nakit od kolekcionara. Tako je kostimografkinja Janet Paterson zamolila svog prijatelja Pata Novissima da pomogne nabaviti nakit za glavnog lika i neke sporedne likove.

Sav nakit koji možete vidjeti na Nicole Kidman pripada Patu. Kidman se toliko svidio nakit da je čak htjela kupiti nekoliko komada. Novissimo neke od njih nije mogla prodati, ali se sjeća da je Tom Cruise svojoj ženi kupio 6 komada.

Prsten Barnabasa Collinsa u Dark Shadows

© Dark Shadows / Warner Bros. and co-producers

Za izradu prstena koji Johnny Depp nosi tijekom cijelog filma trebalo je samo 4 dana. Redatelju Timu Burtonu i samom Deppu toliko se svidjela da su zamolili draguljara Stephena Einhorna da napravi još jednu. Dakle, glavni lik ih je nosio naizmjenično: jednu u većoj veličini, koju je mogao nositi preko rukavica, a drugu za goli prst.

Belleina ogrlica u Beauty and the Beast

© Beauty and the Beast / Walt Disney Pictures and co-producers

Belle ovu ogrlicu nosi s posebnim razlogom. Kostimografkinja Jacqueline Durran imala je ideju da nas privjesak koji izgleda kao uvijene grane treba podsjećati na dvorac Zvijeri. Arhitektura zgrade također se stalno mijenjala, pa je ogrlica napravljena tako da izgleda kao stablo koje raste.

Aurorin prsten u Maleficent: Mistress of Evil

© Maleficent: Mistress of Evil / Walt Disney Pictures and co-producers

Svaki nakit koji se pojavi na setu moraju odobriti kostimografi i redatelj. Nije lak zadatak stvoriti nešto što se svima sviđa. Za ovaj film, za Auroru je napravljen prsten koji je izgledao kao artefakt iz 16. stoljeća.

Zlatar je uložio mnogo vremena i pažnje u odabir pravog dragulja i pravog kroja za prsten. Također su morali izraditi nekoliko identičnih verzija prstena za Elle Fanning i njezine dublere.

Nakit Sharon Tate u filmu Once Upon a Time in… Hollywood

© Once Upon a Time in… Hollywood / Columbia Pictures and co-producers

Kada se Margot Robbie pripremala za ulogu Sharon Tate, upoznala je glumičinu sestru Debru. Složila se s načinom na koji su Tarantino i Robbie portretirali Tate u filmu, a također je Robbieju dala nešto od Sharoninog nakita iz stvarnog života.

Zbog toga je dio nakita koji vidimo u filmu zapravo pripadao glumici. Redatelj i glumica mislili su da je to pomoglo stvoriti uvjerljiviji izgled Sharon u filmu.

Lucillin prsten u Gladiator

© Gladiator / Universal Pictures and co-producers

Većinu komada nakita koje vidimo u Gladiator kreirao je Britanski draguljar Martin Adams. No, prsten na Lucillinom prstu kupila je sama glumica Connie Nielsen.

Pronašla ga je u antikvarijatu. Prsten je bio drevan, napravljen prije oko 2000 godina. Nielsen je rekla da joj je to pomoglo da osjeti povezanost sa svojim likom, jer je osoba koja ga je nosila živjela otprilike u isto vrijeme u koje se radnja filma odvija.

Nakit u The Last Jedi

© Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi / Walt Disney Pictures and co-producers

Carrie Fisher je imala ideju stvoriti neobičan nakit poput svemira za svoj lik. Prema riječima redatelja Riana Johnsona, Carrie mu je rekla da im treba poseban nakit. Johnsonu se ideja svidjela, a neki su se likovi pojavili s neobičnim i nezaboravnim dodacima.

Ogrlica Linnet Doyle iz Death on the Nile

© Death on the Nile / 20th Century Studios and co-producers

Tiffany & Co osigurao je nakit za film Death on the Nile. Ogrlica koju glavni lik dobiva kao vjenčani dar kopija je poznatog žutog dijamanta. Zbog sigurnosnih propisa, Tiffany & Co nije mogao dati original kreatorima filma, pa je tvrtka proizvela nekoliko replika.

Žuti dijamant je jedinstven. Pronađen je u rudniku Kimberley 1877. Charles Tiffany kupio je dijamant za svoju tvrtku. Bio je to prvi dragi kamen takve veličine koji je kupljen za nekoga tko nije član kraljevske obitelji. Brušenje je trajalo oko godinu dana, a nakon toga je dragulj bio izložen u glavnoj trgovini tvrtke u New Yorku.