Evo zašto mačke vole hlađenje u sudoperima

Mačke su čudaci koji se mogu osjećati kao kod kuće bilo gdje: od slučajne kutije do nečijeg džepa. Ali postoji jedno mjesto koje im je najdraže: sudoper, gdje se mogu satima hladiti. Nažalost, ne možemo pitati mačku što je tako posebno u tome. Međutim, neki stručnjaci imaju svoja nagađanja.

Razlog br. 1: Za hlađenje

© briannijohnson / tumblr

Kada i sudoper su obično najhladnija mjesta u kući. Kada je ljeto ili samo vruće u kući, mnoge mačke, osobito dugodlake, radije bježe u ugodnije okruženje. Također, kupaonica je obično najtiše mjesto, gdje ljudi ne hodaju okolo cijelo vrijeme, a mačke se tamo osjećaju manje uznemireno. Budući da je prevelika, kada im nije ugodna kao sudoper, gdje se savršeno uklapaju.

© jaymae77 / reddit

Razlog br. 2: Da sigurno kontroliraju i promatraju situaciju

© tressilly / reddit

Istraživanja su pokazala da zaštićene mačke koje imaju kutije za skrivanje doživljavaju manje stresa kada uđu u novo okruženje, u usporedbi s mačkama koje ga nemaju. Moguće je da se mačke općenito osjećaju zaštićenije kada se skrivaju negdje poput kutije ili sudopera.

Neki stručnjaci kažu da sudoper može poslužiti kao promatračnica za mačke. Oni su povišeni, a odatle mačka može promatrati i kontrolirati što se događa na njihovom području.

Razlog br. 3: Da bi privukli pozornost

© foxwaffles / reddit

Posljednji razlog je taj što mačka zahtijeva vašu pažnju, tako da zauzimaju mjesto za koje znaju da će vam uskoro vjerojatno trebati. Na taj ćete način sigurno primijetiti svoju mačku i od vas će dobiti maženje. Također, obratite pozornost na to imate li naviku maziti mačku kada je u sudoperu. Možda su tu naviku zapravo stekli zbog vas, povezujući se tamo s pohvalama koje dobivaju od vas.

Pretpregled kredita za fotografiju tressilly / reddit