Selo posadi 111 stabala svaki put kad se djevojčica rodi, a sada imaju cijelu šumu

Čini se da povećanje ljudske populacije uvijek šteti okolišu. Ali ovo je selo pronašlo način da proslavi novorođene djevojčice podupirući ekološku i ekonomsku budućnost svojih ljudi. Osim toga, seljani su uspjeli iskoristiti ovu tradiciju za borbu protiv povijesnih predrasuda prema mladim ženama.

Običaj je rođen 2006.

© Piplantri / facebook© Harsha K R / Wikimedia Commons

Tradicija koja je Piplantri pretvorila u oazu započela je 2006. godine. Bivši vođa sela, Shyam Sundar Paliwal, ispričao je da su, kada je njegova kći preminula, posadili drvo kako bi obilježili njezinu smrt i tako je sve počelo.

© unsplash.com

Paliwal je želio zaštititi budućnost ženske djece u selu, pa je pokrenuo program koji ne samo da pomaže prirodi, već i prikuplja novac za djevojčice.

111 je sretan broj.

© Piplantri / facebook

Prema Paliwalu, svake godine u Piplantriju se rodi oko 60 djevojčica. U Indijskoj kulturi vjeruje se da broj 111 donosi sreću i uspjeh. Svaki put kad se tamo rodi djevojčica, njoj u čast posadi se 111 stabala.

© Piplantri / facebook

Otkako je zasađeno prvo stablo, 350 000 stabala raste ui oko Piplantrija, osiguravajući da svake godine budućnost sela postaje malo zelenija.

Tradicija pomaže Piplantriju u gospodarskom i ekološkom rastu.

© Piplantri / facebook

Drveće osigurava hranu, energiju i prihod za 8000 stanovnika Piplantrija i potiče ih na postizanje dugoročne ekonomske i ekološke održivosti. Biljke također filtriraju zrak i doprinose višoj razini vode i bogatijem životinjskom svijetu.

Selo također prikuplja kapital za svaku novorođenu djevojčicu.

© Piplantri / facebook

Tradicija nije samo sadnja drveća. Kako bi bili sigurni da su mlade žene uvijek zbrinute, selo prikuplja i depozitni kapital za novorođene djevojčice — iznos od  31.000 rupija (što je otprilike 400 dolara) ostaje nedodirljiv do njezinog dvadesetog rođendana. Ova tradicija ima za cilj borbu protiv predrasuda da je djevojka financijski teret za svoje roditelje.

Tradicija također podrazumijeva da se djevojka ne može udati dok se ne obrazuje.

© Piplantri / facebook

Roditelji također potpisuju prisegu da će se njihova kći udati tek nakon što stekne odgovarajuće obrazovanje i postane punoljetna. Ovaj plemeniti običaj provodi se već gotovo 15 godina.

© Piplantri / facebook

Desetljeće kasnije, selo Piplantri postalo je svjetski poznato po svojoj “eko-feminističkoj” tradiciji. Seljani su zasadili različita stabla koja su im počela donositi prihod: poput sheeshama, manga, neema, amle i mnogih drugih.

Seljani također sade biljke prirodnih pesticida i dobro se brinu o šumi.

Svake godine građani Indije slave Raksha Bandhan, tradicionalni festival na kojem sve sestre vežu narukvicu svojoj braći na ruke. A Piplantri žene idu korak dalje s ovom tradicijom – vezuju narukvice na drveće kao simbol zaštite.

© Piplantri / facebook

Osim toga, ljudi iz Piplantrija počeli su saditi aloe veru pored drveća jer djeluje kao prirodni pesticid. Selo je također počelo prodavati proizvode od biljke aloe poput soka i gela, između ostalog.

© Piplantri / facebook