16 spektakularnih snimaka fotografa koji cijelom svijetu pokazuje ljepotu Tajlanda

Sutipond Somnam uspješan je stock fotograf i kreator sadržaja na Depositphotos.com. Živi na Tajlandu i gotovo sve svoje vrijeme posvećuje putovanjima, kao i portretnoj i pejzažnoj fotografiji.

Sutipond je isprva savladao videografiju i okušao se kao videoreporter, no kasnije se zainteresirao za fotografiju. Sada mu je glavna strast prikazati život lokalnog stanovništva, kao i ljepotu prirode kroz kameru.

©  Depositphotos.com

Sutipond Somnam živi u pokrajini Sakon Nakhon na sjeveroistoku Tajlanda. Hobi mu je poljoprivreda. U početku mu je fotografija bila samo hobi, no ubrzo se pretvorila u glavni izvor prihoda. Stvaranjem slika za Photostock platforme i klijente, Sutipond financijski podupire svoju obitelj.

©  Depositphotos.com

Sutipond je počeo svladavati fotografiju još na koledžu. Učio je gledajući druge fotografe kako rade, a korisne informacije tražio je i na YouTubeu. Sutipond je svoj prvi fotoaparat dobio od menadžera. Bio je to Canon EOS 700D s objektivom 18-55 mm. S ovom opremom napravio je niz slika o lokalnoj zajednici.

©  Depositphotos.com
©  Depositphotos.com

Prema Sutipondu, voli fotografiju s putovanja zbog avanture potrage za najboljim snimkama i prilike da posjeti i snimi toliko nevjerojatnih mjesta.

Ujedno, kroz fotografiju, Sutipond govori o životu na Tajlandu. U tu svrhu putuje s kamerom po svojoj i susjednim regijama, snima, a zatim fotografije dijeli na društvenim mrežama i na Depositphotos. Prodaja na dioničkim platformama pomaže mu prikupiti sredstva za sljedeća inozemna fotografska putovanja.

©  Depositphotos.com

Sutipond je 2016. otišao na svoju prvu foto turneju. Bilo je to jednotjedno putovanje s još jednim fotografom u slikoviti Bagan, drevni grad u Myanmaru koji je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

©  Depositphotos.com

“Jutarnji Pagan me pogodio. Gledao sam izlazak sunca i vidio desetke balona na vrući zrak kako lete iznad pagoda”, podijelio je fotograf.

©  Depositphotos.com

Suthipond Somnam putuje s drugim fotografima koji također žele istražiti neistražena područja. Barem jednom godišnje posjećuju nova mjesta.

“Grad Mu Cang Chai u sjevernom Vijetnamu pokazao se vrlo zanimljivim. Rižine terase na obroncima visokih planina ostavile su nevjerojatan dojam! A vrijeme je bilo izvrsno za snimanje,” rekao je Sutipond.

©  Depositphotos.com

Prema Sutipondu, svaki bi putnik trebao naučiti što je više moguće o vremenu i klimi u mjestima koja planira posjetiti. Istovremeno, ne biste trebali uzeti puno odjeće sa sobom, jer se sve što vam treba obično može kupiti na licu mjesta.

©  Depositphotos.com

Financije su drugi važan aspekt. Očito je da je putovanje mnogo lakše ako imate fleksibilan budžet.

“Kada putujem, sa sobom nosim 2 ili više fotoaparata, objektive 16-35 mm, 24-70 mm i 70-200 mm. Osim toga, preporučam uzeti tronožac, bateriju za fotoaparat i power bank. Eksterni tvrdi disk i prijenosno računalo također bi bili prednost.”

©  Depositphotos.com

Ovo područje Mu Cang Chai privlači mnoge putnike i fotografe slikovitim rižinim terasama. Sutipond i njegov prijatelj uspjeli su snimiti jedinstvene snimke mjesta tijekom svog putovanja.

“Trebalo nam je pola dana da dođemo do Mu Cang Chaija na motociklu. Moj prijatelj i ja popeli smo se na sam vrh planine visoke 1000 metara. Ono što sam vidio kad sam došao do vidikovca bilo je jednostavno WOW. Ovaj pogled je bio nagrada za težak i iscrpljujući uspon.”

©  Depositphotos.com

Fotograf je s oduševljenjem pričao o svom tijeku rada: “Kad snimam, uvijek nastojim odabrati čvrstu pozadinu. Poanta je zadržati pogled gledatelja na modelu. Kad snimam s pozadinskim osvjetljenjem, pazim da svjetlo ulazi u kadar s jedne strane i ističe subjekt.”

©  Depositphotos.com

“Ovo je narod Kui iz Kambodže, koji je nekada lovio divlje slonove i koristio ih za žetvu riže. Ovih dana uzgajaju slonove koje već imaju. Ovaj kadar je insceniran. Prikazuje tradicionalne kui aktivnosti iz prošlosti”, kaže Sutipond o jednoj od svojih snimki.

Ova je fotografija snimljena u Surinu na Tajlandu tijekom dobrotvornog fotografiranja s lokalnim mahutima.

©  Depositphotos.com

Sutipond je snimio sljedeću fotografiju u pokrajini Nong Khai, a evo njegove priče: “Vidjeli smo seosku djecu kako igraju nogomet u malom potoku. Nije bilo oznake za gol, pa smo napravili od bambusa i snimili kako dječaci igraju nogomet prije zalaska sunca. Moji prijatelji fotografi i ja morali smo sići u potok kako bismo snimili ovu sliku.”

©  Depositphotos.com

Fotograf je snimio ovu sliku u provinciji Udon Thani. Glavna stvar u njemu je boja.

“Uslikao sam ribara leđima okrenutog izlasku sunca. Obratite pozornost na gradaciju nijansi koje su stvorile kompoziciju u ovom okviru. Bio je zlatni sat, sunce je izlazilo, a lotosovi cvjetovi su tek počeli cvjetati.”

©  Depositphotos.com

Suthipondova misija je pokazati ljepotu Tajlanda ljudima koji tamo nikad nisu bili. Wat Phrakew ili Hram smaragdnog Bude smatra mjestom koje morate posjetiti u svojoj domovini.

©  Depositphotos.com

Sutipond Somnam sanja o istraživanju skrivenih kutaka planeta svojim fotoaparatom. Za provedbu ove ideje aktivno održava portfelj na Depositphotos, radi s klijentima i tvrtkama. Portfelj fotografija omogućuje autoru da pokaže svoju kreativnost i pronađe istomišljenike za buduća putovanja.

©  Depositphotos.com
©  Depositphotos.com