Što se može dogoditi s vašom kožom ako potpuno prestanete piti kavu

Poznato je da kofein koristi koži, a bitan je sastojak mnogih proizvoda za njegu kože. No, šalica kave može pružiti važne elemente u tragovima interno, a oni mogu utjecati na vaš izgled na mnoge iznenađujuće načine. Većina nas je razmišljala da se odrekne kave u nekom trenutku našeg života. No, ispostavilo se da vam koža vjerojatno neće zahvaliti što ste potpuno izostavili kavu.

1. Možda ćete imati više “izbijanja”.

© Shutterstock.com

Kava ima antioksidans i snažna protuupalna svojstva koja pogoduju vašoj koži. Redovito ispijanje kave može pomoći u smanjenju upale koja može uzrokovati akne lica, navodi se u studiji. Također može smanjiti hiperpigmentaciju kože koja je povezana s upalom.

2. Bit će teže boriti se protiv celulita.

© Shutterstock.com

Antioksidansi u kavi također pomažu smanjiti taj izgled “narančine kore”. Kofein uzrokuje širenje krvnih žila ispod kože što poboljšava ukupni protok krvi. To zauzvrat može smanjiti pojavu celulita.

3. Možda ćete osjetiti više pigmentacije.

© engin akyurt / Unsplash, © Depositphotos.com

Šalica kave dnevno može pomoći u zaštiti kože od fotoaginga. Mnogi elementi u tragovima u kavi, poput klorogenih kiselina, pomažu u smanjenju pojave pigmentiranim mrljama.

4. Možda će biti teže boriti se protiv “rosacee”.

© Shutterstock.com

“Rosacea” je vrlo uobičajeno stanje kože koje pogađa više od 14 milijuna ljudi u SAD-u. Može izgledati kao male izbočine nalik aknama koje su zapravo sitne krvne žile ispod površine kože. Pijenje nekoliko šalica kave dnevno može spriječiti rosaceu, prema istraživanjima. Čak i pijenje samo šalice ili 2 dnevno može pomoći u zaštiti vaše kože od rosacee.

5. Bit će teže riješiti se podočnjaka.

© Depositphotos.com, © Sora Shimazaki / Pexels

Kava vam također može pomoći da zaboravite na one tvrdoglave tamne krugove ispod očiju. Kofein utječe na krvne žile koje doprinose tamnim krugovima, čineći ih manje vidljivim.

6. Vaša koža može brže stariti.

© Shutterstock.com

Iako je istina da pijenje previše kave može dehidrirati vašu kožu, također je može zaštititi od oštećenja od sunca. Skupina istraživača anketirala je više od 100 žena, a otkrili su da osobe koje piju kavu imaju znatno manje šanse za razvoj sunčevih pjega.

Preview photo credit Shutterstock.com