6 razloga da se počnete tuširati svaki drugi dan

Većina nas se tušira jednom dnevno ili više . Ali ako se zapitate zašto se moramo čistiti svaka 24 sata, možda ćete shvatiti da se tuširamo više nego što je potrebno. Zapravo, česti tuširanje ne čini nam nikakvu uslugu u pogledu našeg izgleda, pa čak ni našeg zdravlja.

1. Bit ćete manje izloženi infekciji.

Možda mislite da je tuširanje svaki dan zdravije od rjeđeg tuširanja, ali u stvarnosti to funkcionira obrnuto. Česti pljuskovi mogu poremetiti ravnotežu mikroorganizama na koži, čineći je manje zaštićenom i ranjivijom na infekcije. Naš imunološki sustav treba određenu stimulaciju bakterijama i prljavštinom, a prečesto tuširanje može oslabiti imunološki sustav i njegovu sposobnost da nas zaštiti od virusa.

2. Vaša će vam koža zahvaliti na tome.

Dugi i vrući tuševi mogu se opustiti i ostaviti kožu čistom, ali mogu pridonijeti njezinom preranom starenju. Naša je koža prekrivena masnim vanjskim slojem koji zadržava vlagu kako bi koža ostala glatka i mlađa. Pranje i ribanje mogu ukloniti ovaj zaštitni sloj, ostavljajući vašu kožu nadraženom , naboranom i suhom.

3. Vaša kosa može početi brže rasti.

© Depositphotos.com

Koliko god kontradiktorno zvučalo, svakodnevno pranje kose na kraju može učiniti da izgleda još dosadnije i masnije. Kad perete kosu svaki dan, uklanjate vanjski sloj sebuma koji služi kao zaštitni štit od oštećenja. Kao odgovor, vaše će pore početi proizvoditi još više ove tvari, uzrokujući svrbež i nadraženost vlasišta, a na kraju će se začepiti pore. To pak može sabotirati rast kose, čuvajući kosu da se osjeća i izgleda najbolje.

4. Možda ćete izgubiti višak kilograma.

Opuštajuće tuširanje odmah nakon ukusnog obroka moglo bi zvučati privlačno, ali ova navika zapravo može uzrokovati povećanje tjelesne težine. Varenje hrane zahtijeva pravilan protok krvi u želudac . Kada se skočite pod tuš, to uzrokuje pad tjelesne temperature, što zbunjuje vaš probavni sustav. Ako se redovito radi, to može oštetiti vaš probavni sustav, zbog čega ćete se udebljati.

5. Bit ćete manje skloni alergijskim reakcijama.

Prečesto tuširanje može biti faktor koji doprinosi onim vašim dosadnim alergijama. Kad je oštećen kiseli omotač kože, smanjuje se njezina sposobnost borbe protiv vanjskih podražaja. Ispiranje sve prljavštine s kože čini naš imunološki sustav “lijenim”, što zauzvrat može dovesti do alergija , astme, pa čak i dijabetesa .

6. To je bolje za vaše reproduktivno zdravlje.

© Shutterstock.com

Slično kao i naša koža, osjetljivom području oko vaših privatnih dijelova također je potrebna bakterijska ravnoteža da bi ostalo zdravo. Voda kojom se čistimo može sadržavati teške metale i druge štetne kemikalije , a kamoli mnoge parfeme i umjetne dodatke koji su prisutni u sapunima i tuševima gelovi. Svakodnevno izlaganje tim kemikalijama može poremetiti dobre bakterije u vašim privatnim dijelovima, uzrokujući svrbež, iritaciju i razne infekcije .

Fotografija za pregled Shutterstock.com