7 savjeta o tome kako ne postati žrtva prevaranta na mreži

Ne samo da nam kradu srca nego i novac. Prevare na sastancima veliki su posao, žrtve se pažljivo biraju i koristi se mnoštvo psiholoških trikova. Oni vam zamagljuju um pokazujući “ljubav i obožavanje” svake sekunde. Osim toga, vaš telefonski broj ili čak dob mogu se pretvoriti u alat za manipulaciju.

Bez obzira na to kako se vaša priča razvijala, uvijek ima samo jedan kraj – traženje novca. Posljedice ove loše romanse doista mogu biti zastrašujuće.

1. Provjerite njihovu dob.

U pravilu, prevaranti na sastancima ciljaju starije osobe. Nije neuobičajeno vidjeti sredovječnog muškarca ili ženu koji traže starijeg partnera. Vjeruje se da je ova dobna skupina ne samo bogatija, već i ranjivija na prijevare . Ako ste dobili poruku od mnogo mlađe osobe, spremite se da vam se traži novac ili, u najgorem slučaju, čak i maltretiranje u davanje.

2. Čuvajte se iznenadnih proglasa ljubavi.

Ako vaš partner tvrdi da vas voli, iako se poznajete samo tjedan dana, to je velika crvena zastava. Ovo je ponašanje tipično za prevarante na sastancima. Prvo, odmah se zaljube u vas i čim vam otupe osjetila (osobito vaš zdrav razum) od vas traže vaše osobne podatke . Kasnije će ga upotrijebiti za ucjenu vas ili čak vaše obitelji .

3. Ne popuštajte pred njihovim molbama za financijsku pomoć.

Prevaranti na sastancima skrivaju svoje prave namjere tako vješto da je teško odbiti im pomoći, osobito ako ste osjetljivi. Možda planiraju doći u vašu zemlju da se vjenčaju s vama, ali odjednom se dogodi neka vrsta tragedije a sada je vaš red da “dokažete svoju ljubav” tako što ćete im poslati nešto novca. Postoje i drugi komplicirani trikovi koje koriste prevaranti. Na primjer, traže od vas da postavite novi bankovni račun za novčana  sredstva izvan zemlje.

4. Provjerite njihovu sliku profila.

Prevaranti kradu fotografije nevinih ljudi s društvenih mreža ili čak modelarskih web stranica. Često koriste slike visoke kvalitete. Srećom, na fotografiji je lako provjeriti ima li duplikata. Samo prenesite njihovu sliku profila na Google slike i provjerite je li već korištena.

5. Obratite pažnju na njihovu gramatiku.

Uobičajeno je da prevaranti na sastancima imaju lošu gramatiku. Pogotovo ako se pretvaraju da imaju, recimo, najvišu doktorsku titulu. Sumnjivo je ako čini se da jedine riječi koje vaš partner zna su “beba” i “u redu”. Ako se vaš partner ipak pretvara da je izvorni govornik, čini puno grešaka – bolje da bježite od njega/nje.

6. Ne idite na stranice za upoznavanje.

Prevaranti će vas pokušati ukloniti s web stranice za upoznavanje na sve moguće načine. Često traže vaš vaš telefonski broj i čim ga date , dodaju vas u svoju bazu podataka. Kasnije dobivate neželjene neželjene poruke ili čak oglase. Često idu na Skype ili WhatsApp .

Ne dajte im svoju adresu e -pošte ili bilo koje druge podatke koji vas mogu identificirati.

7. Pozovite ih na sastanak.

Preuzmite inicijativu i zamolite ih da izađu. Ovdje ćete moći identificirati prevaranta. U pravilu traže od vas novac za kupovinu karte ili će pronaći druge izgovore . U svakom slučaju, vaš se sastanak nikada neće dogoditi.